Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Avsluta räkenskapsår

Hej!

Jag har enskildfirma och ska avsluta räkneskapsåret enligt ovan, jag har själv bokfört årets resultat, men får ändå upp rutan som säger "årets resultat kommer att bokföras automatiskt" och jag kommer ju inte vidare då. Hur gör jag då?

/Åsa

Kommentarer

 • Hej,

  Du kanske inte har bokfört resultatet i sin helhet? Ibland saknas det några kronor, eller så har du spegelvänt verifikationen?! Låt programmet göra den automatiska konteringen för att kunna se hur programmet vill kontera resultatet. Skulle det vara fel går det att öppna upp räkenskapsåret igen och göra om konteringen med hjälp av en ändringsverifikation.

 • Hej!

  Nu vet jag vad problemet är. Jag gjorde omföringen av föregående års resultat i nuvarande räkneskaps år. Hur gör jag då för att gå vidare?

  Måste jag göra om, jag har ju bokfört en del redan på detta året.

  /Åsa

 • Hej Åsa

  Om du tittar på underkontona 2011-2019 i listan över konton till höger i programmet, så ska alla dessa konton där vara nollade och överförda/tömda till huvudkontot 2010. Förmodligen så ligger det något kvar på något av dessa konton (2011-2019) som ska tömmas mot 2010.

 • Hej!
  Problemet är att jag gjorde omföringen mot 2010 i nuvarande räkneskapsår, så dessa konton är ej tömda för räkneskapsåret 2015.
  Går det att avsluta på något sätt ändå, eller måste omföringen ligga på "rätt" år för att det skall gå att avsluta året?

  /Åsa

 • Hej Åsa,
  De här kontona för eget kapital som gäller för räkenskapsåret 2015 brukar man tömma i början av det nya året, dvs 2016, så gör den här bokningen av eget kapital den 1:a januari i år.

  Ha en bra dag

  Marie Support
 • Hej Igen!

  Men till mitt problem igen.
  Jag kan inte avluta räkneskapsåret för att programmet vill bokföra årets resultat automatiskt, men det har jag ju gjort manuellt, fast jag gjorde det i nuvarande år.
  Hur går jag vidare och avslutar räkneskapsåret då?

  /Åsa

 • Hej igen,
  Aha, då förstår jag. Det var alltså bokningen av årets resultat som du gjort på det nya året, inte ombokningen av eget kapital.
  Ja, det går inte att låsa ett räkenskapsår utan att årets resultat bokas om så du måste ta bort den bokning du gjorde på det nya året och göra den i slutet av det räkenskapsår du försöker låsa. Eller så låter du programmet boka om det automatiskt.

  Marie Support
 • Hej!

  Jag ville bara meddela att jag hade bokfört årets resultat rätt, men rutan "årets resultat kommer att bokföras automatiskt" kom upp ändå.
  Jag tryckte JA för att se vad programmet skulle göra, och då gjorde den en en kontering på 0,00 kr ???
  Känns ju inte så nödvändigt ;-)

  /Åsa

 • Hej Åsa

  Ja, det blir så eftersom du manuellt bokfört resultatet sedan tidigare.

 • Kontot 2069= årets resultat saknar text.  Ska ombokningen från årets resultat till eget kapital (år 2) ske manuellt eller sker det aotomatiskt?
 • Hej!

  Detta sker inte per automatik men det finns en funktion i BLE som gör att det bokas upp(Omföring eget kapital).
  Du hittar den under Bokföring-Hantera räkenskapsår (se bild)

  Mattias

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.