Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Avveckling av EF (pensionär) R43

Hej, Jag undrar över följande:

Har en egenföretagare/EF som nu ska redovisa i sitt EF för sista gången.
Har tagit ut både allmän pension och tjänstepensioner.

Har ett resultat på 241 621 kr och hur går jag tillväga med R43 årets beräknade avdrag för egenavgifter och särskild löneskatt för att slippa det nästa år?

Tack på förhand

V

Kommentarer

 • Hejsan
  Du ska då se till att det blir mindre än 1 000 kr i differens mellan R43 och de som du påförs i skatteberäkningen i BL Skatt. Så det bästa sättet är att öppna skatteberäkningen och lägga den vid sidan om NE-blanketten. Sen provar man sig fram lite här. 

  Om överskottet är 241 621 före avdraget så skulle jag ändra procentsatsen för årets avdrag till 14 procent. Då föreslås ett avdrag på 33 826 i BL Skatt.
  Ditt överskott blir då 207 795.

  På detta blir det då ålderspensionsavgift och särskild löneskatt med 33 994 Kr. Differensen blir då väldigt lite och ingen avstämning krävs nästa år.

  Marie Support
 • Hej, vill bara fråga en sak till.

  Man kan om man vill sätta ett kryss i rutan för att den enskilda firman har avslutats under året. Det här är den andra Ink1 jag gör men jag har funderat på om man inte ev skulle kunna göra så mycket mer med de gamla deklarationerna för att minska hennes skatt tidigare år.

  Min fråga är om jag sätter det här krysset då kan man väl inte rätta tillbaka och justera några år framåt i tiden med Pfonder osv?? ( hon har fått stora pensionsutbetalningar under den här tiden nämligen)

  Tack på förhand
 • Hejsan

  Krysset för när en verksamhet har avslutats ska sättas det år som verksamheten upphör.
  Det kan ibland vara lite svårt att avgöra då det kan hänga kvar några transaktioner över till nästa år.
  Dock kan man inte bara ha periodiseringsfonder kvar och allt annat är noll. För då kommer troligen Skatteverket tycka att det inte bedrivs någon verksamhet och att alla periodiseringsfonder ska återföras.

  Här kan du läsa lite om vad Skatteverket har skrivit om detta.
  https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/drivaforetag/avslutaforetag/avslutaenskildnaringsverksamhet/nebilagavidavslutadnaringsverksamhet.4.3152d9ac158968eb8fd34c8.html  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.