Till senaste kommentaren

Beräkning sjuklön per timme

Hej
En person har arbetat 131 timmar i januari och har 160 kr/timme i lön. Utöver detta ska det betalas ut 932,30 i OB-tillägg för januari.
Personen har också varit sjuk i januari och kan sjuklön /timme beräknas: (131*160 + 932,30)/131 x 80% eller på något annat vis? Eller är sjuklönen 160x80%?
Personen arbetar 8 timmar per arbetsdag i månaden.
Mvh,
Kajsa
K

Kommentarer

 • Hej!

  Sjuklönen ska beräknas på den lön och andra anställningsförmåner som
  den anställde garanterat skulle ha haft om han eller hon hade arbetat under sjukdomstiden. Även ersättningar för t ex obekväm arbetstid (OB-tillägg), fasta skifttillägg, beredskapstillägg och jourtillägg som den anställde går miste om på
  grund av sjukdomen ska räknas med i underlaget. Så i ditt exempel ovan borde sjuklönen beräknas som i det första fallet, där OB-tillägget tas med i snittberäkningen.
  Jörgen Support
 • Hej igen och tack för svaret.

  Jag får komma med en följdfråga med anledning av ditt svar.

  Jag tolkar svaret som att jag inte ska räkna med OB-tillägget i sjuklönen.

  Detta eftersom OB-tillägget inte var något den aställde gått miste om. OB-tillägget var något den anställde tjänat in under de 131 timmarna personen var frisk och jobbade. Och inget OB-arbete skulle utförts under de sjuka dagarna.

  Då borde jag istället räkna sjuklönen som 160 kr/timme x 80%?

  /K

  K
 • Ja, precis. Du har helt rätt.
  Jörgen Support
 • Hej,
  Ett av mina företag har en anställd person på timmar utan fast schema, rycker in när det finns behov. Om personen blir tillfrågad att arbeta men är sjuk vid det specifika tillfället - hur gör man då?
  Däremot om behovsanställningen övergår till ett vikariat med timlön med ett fast schema varje vecka så blir det väl den beräknade arbetstiden som beräknas som sjukfrånvaro?
  Eva
 • Hej Eva!

  Om anställningstiden understiger en månad så måste den anställde ha varit anställd under 14 kalenderdagar i följd för att ha rätt till sjuklön. Jag antar att den anställde inte uppfyller de kraven. Då utgår heller ingen sjuklön.

  Om vikariatet uppgår till minst en månad utgår istället sjuklön från första dagen.
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.