Till senaste kommentaren

Betalt för bilförmån (Obs! Nya regler 2019*)

Anställd som har bilförmån men som nu ska betala nettoavdrag på hela summan av bilförmånen varje månad. Det vill säga det ska inte dras några sociala avgifter på bilförmånen då den blir 0 i slutändan. Hur gör jag då praktiskt för att det ska bli rätt på kontrolluppgiften i slutet av året? Jag vill ju fortsätta knappa in kod 400 och summan av bilförmånen men utan att det automatiskt beräknas arbetsgivaravgifter på det för att summan ska komma med på kontrolluppgiftens ruta 13 (jag vill ju dock såklart att det fortfarande beräknas arbetsgivaravgifter på vanliga bruttolönen så kan inte kryssa i "beräkna ej arbetsgivaravgifter" antar jag). Samt att jag behöver lägga upp/använda en speciell löneart för nettolöneavdraget som är kopplad till ruta 17 på kontrolluppgiften.

Tack på förhand!

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Om den anställde har betalt för bilförmån ska beloppet i ruta 013 minskas med det belopp den anställde har betalt. Om den anställde betalar hela beloppet ska 0 redovisas i ruta 013. För att få till detta i löneprogrammet behöver du lägga upp en löneart med följande inställningar:

  Bifogad fil:

  Du ska i ditt fall alltså inte ange något värde på löneart 400, utan använda en annan löneart istället, då kommer det att bli rätt på kontrolluppgiften. Och i skattedeklarationen.

  Gå en kurs när du vill, var du vill och i din egen takt.
  https://www.bjornlunden.se/kurser/onlinekurser

  (Uppdaterad )
 • vad menar du med att använda en annan löneart ? jag har lagt upp löneart enligt ovan men löneart 400 räknas ändå med i skattedeklarationen, jag vill ju att förmånsvärdet ska synas på lönebeskedet

  (Uppdaterad )
 • Hej Inga-Lill
  Du ska lägga upp en ny löneart med inställningar enl. ovan så kommer du att få med summan på rätt ställe i kontrolluppgiften. Om du inte anger ngt på löneart 400 i löneregistreringen så kommer inget att komma med där.
  Förmånsvärdet kommer att synas som ett nettolöneavdrag och du väljer själv vad du vill benämna den här nya lönearten.

  Ha en bra dag

  Marie Support
  (Uppdaterad )
 • Hej! Jag har också en anställd som skall betala bilförmånen (4316 kr) med nettolöneavdrag så att förmånen att redovisa till Skatteverket blir 0kr, men hur registrerar jag detta?

  Jag har skapat en ny löneart (401 Betalt för bilförmån), som ni skrev, som i sin tur drar av förmånsbeloppet. Skall jag även registrera bilförmån med samma summa? Eller hur fungerar det? Det verkar vara olika bud om det. Behöver vi som företag betala arbetsgivaravgifter på förmånen?// Anna
  (Uppdaterad )
 • Vilket debetkonto skall förresten användas till den nya lönearten? 401 Betalt för bilförmån. // Anna
  (Uppdaterad )
 • På vissa ställen står det att man skall lägga till en löneart med bilförmån och sedan lägga till en ytterligare som tar bort allt för att det skall bli rätt på den anställdes kontrolluppgifter. Hur skall dessa lönearter se ut? // Anna
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Är det så att den anställde fått en höjning av sin lön för att sedan göra ett nettolöneavdrag så ska du ha en löneart som ska vara kodad så här:

  Löneartstyp – Ej skattegrundande avdrag
  Kontrolluppgift – Betalt för bilförmån (17)
  Arbetsgivaravgift – Ej arbetsgivaravgift
  Bokföringskonto – Det kostnadskonto som man vill ska krediteras.

  Du kan läsa mer om lönearter vid löneväxling här: https://support.bjornlunden.se/guide/lonearter#Lneartstyper

  Mvh
  Kristina Support
  (Uppdaterad )
 • Nej, ingen höjd lön. Bara betalning av bilförmån, skall den kodas likadant? Blir det kassakontot 1930 eftersom pengarna inte sätts in till den anställde eller skall de redovisas på något betalt för bilförmånskonto?
  (Uppdaterad )
 • Det inbetalda medlen bokför du på det konto som de hamnar på - 1930 om inbetalningen sker till företagets vanliga bankkonto. Motkontot är konto 7388, Betalning för förmån, och i lönesystemet är lönearten Nettolöneavdrag upplagd för att hantera detta. Du kan antingen döpa om lönearten så att den heter Betalt för förmån eller kopiera lönearten Nettolöneavdrag och göra en egen likadan men med nytt namn - om du vill särskilja inbetalningar från vanliga nettolöneavdrag (om ni även använder nettolöneavdrag).
  Ulf Support
  (Uppdaterad )
 • Reglerna är ändrade 2019 skriver ni men jag hittar ingen hänvisning till var det står i varken manualen eller i supportforumet. Att en ny löneart 405 tillkommit har jag dock förstått via inläsning av nya lönearter i årsskiftet men...

  (Uppdaterad )
 • Hej,
  I dom nya reglerna har Skatteverket tagit bort ruta 017 Betalt för bilförmån. I och med AGI behöver du inte redovisa något för bilförmån då detta är ett nettolöneavdrag.

  Med vänlig hälsning,
  Julia Support
  (Uppdaterad )
 • Så man behöver inte alls lyfta bilförmånen i AGI när de betalar hela beloppet som ett nettolöneavdrag?
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Om ett nettolöneavdrag har gjorts för hela bilförmånsvärdet skriver du en nolla i rutan för bilförmån.

  Med vänliga hälsningar
  (Uppdaterad )
 • Hej.
  Jag drar hela förmånsbeloppet som ett nettolöneavdrag (ruta 017, vilket nu inte verkar redovisas). I filen som skickas står mycket riktigt 0 kr i ruta 013.
  Men hur får SKV reda på modellkoden för förmånsbilen då om ingen KU10 skall skickas in? Den informationen finns ju inte med i AGI.
  Eller behöver SKV inte denna info heller längre?
  (Uppdaterad )
 • Hej Marcus,
  Nej precis SKV behöver inte ha de uppgifterna längre.

  Med vänlig hälsning
  Erika Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.