Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Bokföring period klargörande

Halloj!

Jag sitter och förbereder eventuell övergång till BL Byråstöd och stötte på följande fråga som måste vara en semantisk inkonsekvens eller en programmeringsmiss.

När det står "Bokföring januari" utgår jag från att det handlar om januaris händelser/underlag som normalt bokförs under februari månad. Så verkar det också vara om man väljer "Momsdeklaration Månad" som Periodicitet. Alternativet skulle vara att det handlar om den bokföring man GÖR i januari, som normalt är decembers underlag. Så verkar fallet vara om man väljer Periodicitet "Specifikt datum..."

På bilden ser man t.ex. att "Bokföring februari" vid "Kontering/Stansning" (som har periodicitet Momsdeklaration månad) har deadline 12 april, vilket är då januaris moms ska vara inne. Här tycks alltså "Bokföring februari" betyda februaris underlag.

Men om man tittar på uppdraget som bara heter "Bokföring", där vi valt "Specifikt datum andra månaden efter (???)". Där sätter den sista februari som deadline!?

Detta är med all sannolikhet en programteknisk miss för om man väljer Periodicitet "Specifikt datum i aktuell månad" eller "Specifikt datum första månaden efter (???)" så får den "Bokföring januari" slutdatum 31 januari i bägge fallen. Jag antar att det ska vara så att "...första månaden..." samt "...andra månaden..." ska flyttas fram en månad i programmeringen!?

För tanken är väl att när det står "Bokföring januari" så avses januaris underlag?

Kommentarer

 • Hejsan!

  Jag ska göra ett försök att klargöra detta:
  Bokföring januari avser januaris underlag. Sen bestämmer man när det ska vara klart med deadlineregeln.
  Så om vi tar exemplet Bokföring januari:
  Har man valt en deadlineregel som är ett specifikt datum i ANDRA månaden efter då borde det bli ett datum i mars.  
  Har du valt ett datum i specifik månad då blir det ett datum i januari (den regeln är mer tänkt för löneuppdrag rent generellt)
  Den regel vi föreslår är Momsdeklaration, månad. Vi tror nämligen att många byråer jobbar med bokföringen för januari mot att man ska vara klar senast då momsen ska vara inne.

  I ditt exempel så verkar inte ändringarna för deadlines ha slagit igenom. Ändras förutsättningarna på en aktivitet som man ännu inte jobbat med då ska deadlinen ändras. Men det kan vara så att du måste klicka på den blå uppdatera-knappen för att listan ska uppdatera sig. (Det beror lite på vart man står när en ändring görs om listan uppdaterar sig själv eller inte).
  Så testa att uppdatera listan och återkom om du fortfarande inte får den deadline som du förväntar dig.


  Marie Support
 • Toppen Marie!

  Tack för klargörandet, det var som jag misstänkte. Jag vidhåller dock att ni har en bugg i er datumsättning enligt tidigare. Både "aktuell månad" samt "första månaden" ger ett datum i samma månad som underlagen gäller, medan "två månader" ger ett datum påföljande månad.

  Förutom att det automatuppdateras när man ändrar det så har jag därtill tryckt på programmets egen "Uppdatera" likväl som refresh i webbläsaren med samma effekt. Bifogar ny skärmdump.

  Ni borde kunna återskapa problemet då jag verkligen inte gjort annat än lagt till uppdraget på den första test-kunden jag skapat och sedan ändrat datum från momsdeklaration till "första månaden".
 • Hejsan!

  Deadlineregeln Specifikt datum i aktuell månad den ska ge ett deadlinedatum som är samma som den månad som underlagen avses. Denna regel används normalt på löneuppdrag. Där vill man att det ska stå exempelvis "Lönebesked februari" med deadline kanske 2018-02-25.

  Deadlineregeln Specifikt datum i första månaden efter den regeln ska på Bokföring Januari ge ett deadlinedatum som är i februari månad.

  Jag har nu hittat en grej som du kanske råkat ut för. Det är om man väljer datum 28-31 då verkar inte reglerna för specifikt datum i första/andra månaden fungera som det ska. Tills vi har åtgärdat det kan du välja ett visst antal dagar efter eller sätta max den 27:e som deadlinevärde. Tack så mycket för din information.
   
  Marie Support
 • Aaahh...

  Då förstår jag. Precis som du säger hade jag valt 31a. Då sätter jag 27e tills vidare.

  Återigen - stort tack för hjälpen Marie!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.