Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

varför bokas kundfordran upp vid inbetalningar när jag har kontantmetoden som bokföringsmetod?

Jag brukar bokföra mina fakturor när de blivit betalda. Tidigare har jag fått ut en utförlig order med momsuppgifter och alla nödvändiga uppgifter för manuell registrering. Nu får jag bara ut uppgifter för kundfodringar. Hur ställer jag in så jag får som tidigare.

Rutan för automatisk uppdatering är inte ifylld under arkiv - företagsuppgifter - fakturering då jag vill göra det manuellt. Jag använder kontantmetoden.
Ger ett exempel:
Förut när jag registrerade en inbetald faktura så fick jag ut en bokföringsorder innehållande
kontona 1940,2610,2620,3010,3740.
Nu får jag ut en bokföringsorder med kontona 1510,1940
Jag har inte ändrat några inställningar alls utan det har bara blivit såhär.

Kommentarer

 • Hej!

  Då registrerar du säkert inbetalningar på fakturor med fakturadatum på föregående räkenskapsår? Eftersom dessa ska bokas upp som en kundfordran vid bokslutet mot konto 1510 (kundfordran) i debet kommer programmet vid inbetalningen på följande räkenskapsår att boka bort denna fordran vid inbetalningen, alltså kreditera konto 1510.

 • Okej, då hänger jag med. Tack för hjälpen.

 • Jag upplever samma fenomen. Anders beskriver detta som om det är oundvikligt att det blir så, men min revisor har antagligen andra rutiner, eftersom han ställer sig mycket frågande varför min bokföring innehåller dessa konstiga poster ("kundfordran"). Jag förstår att programmet förväntar sig att obetalda fakturor ska bokas upp mot kundfordran, och att när jag senare registrerar en inbetalning så ska de dras av därifrån, men om min revisor använder andra rutiner så skulle jag behöva avaktivera denna funktion. Går det?

 • Jag skriver igen för att förtydliga lite:

  Anta att jag har bokslut nu sista april. Jag har registrerat några fakturor som inte betalats. Nu när betalningar kommer in så registrerar programmet dem mot kundfordran, istället för att registrera försäljning samt moms. Bokslutet görs av min revisor om ca 5 månader antagligen, så resultatet är att jag denna månad kommer att ha en felaktig beräknad försäljningssiffra samt felaktigt beräknad moms. När jag gör momsredovisningen så blir beräkningen fel. Jag skulle hellre se att programmet gjorde som vanligt och att min revisor får justera det vid bokslutet så att fakturorna hamnar på rätt räkenskapsår. Så första frågan är om man kan stänga av denna funktion?

  Andra frågan är om man kan automatiskt föra över alla fakturor som ännu inte betalats mot kundfordran genom en knapptryckning? Kanske gör jag så nu för att få beräkningarna att stämma, även fast min revisor inte tänker likadant.

 • Hej Peter,

  Det går tyvärr inte att avaktivera den hantering som programmet gör i detta läge, det måste i så fall hanteras manuellt genom att du ändrar i verifikatet i efterhand.

  Observera dock att det finns en funktion under menyn aktivitet som heter bokför utgående kundfordringar (kontantmetoden). Om du kör denna rutin kommer programmet att boka upp alla obetalda kundfakturor du har över bokslutsdagen (t.ex. sista april 2014), kontot för kundfordringar debiteras, försäljningskonto/momskonto krediteras.

  När du sedan registrerar inbetalningarna på dessa fakturor (i t.ex. maj i detta fall) krediteras kundfordringskontot och fordran är då borta.

 • Jag bumpar tråden.

  Om jag har förstått det rätt så kan man få ut en bokorder för registrerade (obetalda) kundfakturor per bokslutsdatum med kontering fordran-intäkt-moms. Samt att när fakturorna blir betalda (efter årsskiftet) så skrivs bokordern ut med kontering (enbart) betalkonto-fordran. Antar att detta även gäller för redan uppdaterade fakturor, dvs att det inte behöver göras vid registreringen av fakturorna.
  Har jag förstått det rätt?

  Finns motsvarande funktion för leverantörsfakturor?

 • Hej Paolo,

  Det stämmer bra!

  Samma funktion finns i leverantörsmodulen under menyn aktivitet - bokför utgående leverantörsskulder.

  M v h

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.