Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

minusbelopp i ruta B14 godtas inte av skatteverket

Jag har minus belopp i både B9 och B14. Men skatteverkets blankett tar inte mot det. hur gör jag då?

Kommentarer

 • Hej!

  Om du har minus i B9 betyder det att du har minus på Kassa och bank. Alltså på banken i bokföringen, har du det i verkligheten också?

  Ett minus i B14 betyder att man har en momsfordran. En momsfordran kan man också bokföra på konto 1650 (istället för 2650) om man hellre vill att saldot hellre ska komma i B8. Men båda sätten är ok.

  Gå en kurs när du vill, var du vill och i din egen takt.
  http://www.blinfo.se/ekurser

 • Jag har samma problem med B14 och förstår inte svaret. Måste jag då ändra i min bokföring? Eller ska jag bara skriva beloppet i B8 i stället?

 • God morgon Cecilia!

  Om du har ett minussaldo i B14 betyder det att du har en momsfordran. Om du har gjort en momsöverföring så finns saldot på konto 2650. Ändra i verifikationen till konto 1650 istället. Då kommer saldot att hamna i B8 utan minus istället.

  För att ändra en verifikation så markerar du den i listan med verifikationer så ser du den i fönstret nedanför. Klicka i kontorutan där det står 2650 och ändra till 1650. Spara verifikationen med Spara-knappen uppe till vänster.

 • Hej.

  Jag har samma problem. Minus på B14.

  Jag gjorde en momsöverföring i momsverktyget och har ändrat konto 2650 till 1650. Men jag har fortfarande minus på B14.

  Vad borde jag göra?

 • Hej Sonja!

  Kan det vara så att du inte har bokat bort det ingående saldot du hade på 2650? T.ex. om du hade en momsfordan från 2014, har du då bokfört återbetalningen från skatteverket?

 • Tidigare (innan BL) så kunde det vara minus på banken konto i bokföring och så räknade man baklänges att det innebar egen insättning med samma belopp. Jag använder samma egentliga bankkonto personligt och för företaget. Måste man explicit göra överföring med verifikation till till bokförings "bank" konto?
 • Jag hittar varken 1650 eller 2650 i momsverktyget. Hur gör man en "momsöverföring i momsverktyget"? Vad händer om jag gör det i en verifikation utanför momsverktyget?
                                   Deb   kred
  2650  Momsskuld    -------  5000
  1650  momsfordran 5000   ------

  Jag fick Momsverktyget att stämma inför momsdeklarationen tidigare i år och undrar om dessa ändringar kommer att göra att det inte stämmer.

  Jag har aldrig bokfört när jag fått utbetalning av en momsfordran. Men jag har aldrig bokfört en momsfordran heller.  Borde jag skapa en verifikation för de moms utbetalningar jag fått?

                                   Deb   kred
  2012  egna skatter  5000   ------
  1650  momsfordran -------  5000
 • Hej!

  Momsverktyget skapar en momsöverföring, alltså tömmer momskontona mot konto 2650. Men om det som i ditt fall handlar om att bokföra upp en momsfordran istället för en momsskuld ska du göra precis som du föreslår, boka om 2650 mot 1650.

  Och ja, när du får betalt från skatteverket bokför du som du föreslår ovan, 1650 kredit och 2012 debet.

  Ha en trevlig dag! 😀
 • Jag hade avslutat året och fick en "Automatisk bokning av årets resultat". Kan jag lägga de föreslagna verifikationer EFTER denna? Räknas det om? Blir det inte påverkade. 

 • Hej igen!

  Eftersom det bara är balanskonton som du ändrar så spelar det ingen roll på resultatet.

 • Hej!
  Jag har bytt bokföringsprogram (en gratisversion till en annan). På mitt företagskonto på banken har jag ca 70 000 kr och under 2019 har jag haft mycket liten inkomst. När jag fyller i min lilla inkomst på det nya bokföringsprogrammet, tillsammans med skatten jag betalat och de utgifter jag haft, säger programmet att jag ska fylla i minusbelopp i B9 och B10 och en skattekuld i B14. Jag kan inte fylla i minusbelopp på Skatteverket och tror inte att jag har någon skatteskuld.

  Ska jag räkna in mina tillgångar på banken från föregående år när jag fyller i NE-blanketten?
 • Hej Jenny!

  Har du ett negativt belopp i B14 så accepterar förmodligen inte skatteverket det utan man får bokföra om till konto 1650 så det hamnar i ruta B8 Övriga tillgångar istället.

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.