Till senaste kommentaren

Digital signering av årsbokslut

Hej
I BL bokslut ser jag att det nu finns en funktion för att kunna signera digitalt.
Hur fungerar denna? Kommer man att kunna se signaturerna när man får tillbaka årsbokslutet/årsredovisningen?
Man ser dem ju inte i BL Signering, så undrar hur det blir här?

Mvh
Annika

Kommentarer

 • Hej Annika!

  För att kunna signera årsbokslutet digitalt måste du skaffa ett abonnemang hos Verified som är företaget som tillhandahåller de digitala signaturerna. Det blir alltså en extra kostnad då det inte är Björn Lundén som tagit fram funktionen. För att kunna signera ett årsbokslut/årsredovisning elektroniskt krävs en avancerad underskrift vilket BL Signering inte är utvecklad för.

  När du har ett abonnemang får du inloggningsuppgifter som du använder i programmet för att logga in. För att kunna skicka ett dokument för digital signering behövs namn, personnummer, e-postadress samt mobilnummer (om aviseringen ska göras via SMS) för de personer som ska signera årsbokslutet.

  Dokumentet skapas i PDF-format och en avisering går ut till styrelsen/revisorn som ska signera med en länk där de loggar in med Bank-ID. Där kan man förhandsgranska årsbokslutet/årsredovisningen och sedan signera. När alla som ska har signerat får man en länk där man återigen loggar in och kan ladda ner PDF:en som då är originalet. Denna PDF blir låst och det blir en Verified-stämpel på varje sida och i slutet av dokumentet ser man en logg när varje person har signerat med BankID. Så till skillnad från BL Signering syns de elektroniska underskrifterna i den färdiga PDF:en.

  Klicka här för att läsa mer om hur det går till.

  Med vänlig hälsning
  Frida Support
 • Räcker det att anvbända BARA digital inlämning för att det blir ingen förseningsavgift?
  Anastasia
 • Hej Anastasia!

  Digital signering påverkar inte digital inlämning, utan det är två skilda saker. Digital signering är ett sätt att upprätta originalet digitalt istället för på papper, det som du ska spara i 7 år. Man får då en PDF med elektroniska stämplar som visar att dokumentet är digitalt signerat.

  Digital inlämning rör endast hur du skickar in kopian, eller i fallet vid digital inlämning, avskriften, till Bolagsverket. Istället för att kopiera originalet och bifoga ett fastställelseintyg skickar man in en avskrift med fastställelseintyg direkt från programmet.

  Jag hoppas det ger dig svaret på din fråga!

  Med vänlig hälsning
  Frida Support
 • Hej.
  Vad jag undrar är om jag lämnar årsredovisning digitalt och inte skickar den fysisk med alla underteckningar by post är det rätt att göra?
  Till ex, jag har inget system med digitala underteckningar
  Räcker det att kunden BARA lämnar År elektroniskt till Bolagsverket eller ska han /hen skickar fysisk årsredovisning ändå?
  Anastasia
 • Hej!

  Det är absolut rätt att göra! Du ska precis som alltid ha ett original med underskrifter som ska sparas i 7 år, antingen på papper eller som PDF. Om du har originalet på papper ska det skrivas under fysiskt.

  Det du skickar in till Bolagsverket motsvarar kopian av originalet som man har gjort tidigare. När man skickar in "kopian" från programmet kallas det för avskrift, vilket innebär att innehållet ska vara detsamma som originalet men att det kan se lite annorlunda ut i layouten. I fastställelseintyget som bifogas intygar man att avskriften stämmer överens med originalet och att originalet är undertecknad av samtliga som ska underteckna det.

  Även om man alltså inte ser de fysiska underskrifterna när man skickar in avskriften digitalt, så intygar personen som signerar fastställelseintyget att originalet är undertecknad. Och det räcker.

  Med vänlig hälsning
  Frida Support
 • Hej

  Blev plötsligt osäker/orolig. Jag testade för första gången för någon månad sedan att skicka in digitalt via BL Bokslut. Jag skrev mailadressen i personuppgifter gällande den som skulle skriva under, sedan klickade jag på fliken "Digital inlämning" och sedan på knappen där man laddar upp en digital avskrift med fastställelseintyg. Då har det ju på någon sekund gått ut mail med länk till den som ska skriva under fastställelsen digitalt. Hos Bolagsverket registreras (och godkänns) sedan årsredovisning mer eller mindre direkt. Har jag gjort fel här? Jag har tex inte skaffat något abonnemang någonstans.
  Fredrik
 • Hej Fredrik.

  Du har gjort helt rätt. Digital inlämning är helt frånskild digital signering där det krävs ett abonnemang hos Verified.

  Jag lägger till en förklaring på skillnaden mellan digital signering och digital inlämning som Frida skrivit om i tidigare kommentarer:

  Digital signering påverkar inte digital inlämning, utan det är två skilda saker. Digital signering är ett sätt att upprätta originalet digitalt istället för på papper, det som du ska spara i 7 år. Man får då en PDF med elektroniska stämplar som visar att dokumentet är digitalt signerat.

  Digital inlämning rör endast hur du skickar in kopian, eller i fallet vid digital inlämning, avskriften, till Bolagsverket. Istället för att kopiera originalet och bifoga ett fastställelseintyg skickar man in en avskrift med fastställelseintyg direkt från programmet.
  Jenny Support
 • Tack Jenny. En följdfråga bara för att vara på det klara:
  Det känns lite som att det bara är fastställelseintyget som blir underskrivet när man gör som jag beskrev ovan men då räknas alltså även årsredovisningen som signerad och klar? Vad händer i de fall där bolagen har flera ledamöter? På papper ska ju alla ledamöter skriva under. Borde väl gälla här med? Kan det kanske ha slumpat sig att de bolag jag lämnat in på det här sättet bara haft en i styrelsen då eller?
  Fredrik
 • Hej igen Fredrik.

  Där har du fel i dina funderingar. Så jag ska försöka förtydliga hur det fungerar.

  Steg 1:
  Du behöver först upprätta ett original, endera ett elektronisk dokument där originalet signeras av bl.a alla ledamöter via bank-id eller på papper där originalet signeras med penna av dessa ledamöter. I båda fallen sparas originalet hos företaget. Det behöver alltid framställas ett original av årsredovisningen.
  Steg 2:
  Kopia/avskrift av årsredovisningen behöver skickas in till Bolagsverket. Detta görs via digital inlämning eller per post. I båda fallen krävs att ett fastställelseintyget som intygar att kopiorna/avskriften överensstämmer med originalet. Det är endast en person som kan skriva under fastställelseintyget. Skickas avskriften in med digital inlämning så skrivs fastställelseintyget under med bank-id. Skickas kopiorna in per post så skrivs fastställelseintyget på på papper och bifogas brevet.

  Så det är som du skriver, det är bara fastställelseintyget som blir underskrivet vid digital inlämning. Originalet ska upprättas som jag beskrev i steg 1 innan kopiorna skickas in i steg 2.

  Hoppas du blev hjälpt av mitt svar.
  Jenny Support
 • Går det att ladda in revisorsrapporten från papper till programmet så den kommer med vid digital inlämning? Annars måste ju ÅR kompletteras med snigelpost av revisorsrappen.
  Stefan
 • Hej Stefan.

  Skickar man in årsredovisningen digital måste revisionsberättelsen också skickas in digitalt. Annars ska båda skickas in på papper.

  Det finns två alternativ att få in kopian/avskriften av revisionsberättelsen till Bolagsverket digitalt (digital inlämning).

  Endera så laddar revisorn upp den från sitt eget program mot det egna utrymmet till Bolagsverket.

  Det andra alternativet är att man "klipper och klistrar in" revisionsberättelsen in till vårt program. I BL Bokslut skickas revisionsberättelsen i samma fil som årsredovisningen så dokumentet går således inte att bara laddas upp i vårt program som ett ensamt dokument. Detta för att Bolagsverket mottager revisionsberättelsen via dedikerade rader. Revisionsberättelse finns under fliken Årsredovisningen/Övriga dokument.
  Här ska man lägga till rätt text till rätt rubriker. Ett lättare sätt att få in revisionsberättelsen är att få den på ett word-dokument så man kan "klippa och "klistra" in texterna in i programmet.

  Hoppas du blev hjälpt av mitt svar.

  Jenny Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.