Till senaste kommentaren

Digital signering vs Digital inlämning

Hej!

Jag ska upprätta en årsredovisning för ett aktiebolag enligt K2. Vad är skillnaden på digital inlämning och digital signering? I vilken ordning gör man detta?

Tacksam för svar

Kommentarer

 • Hej Peter!

  Digital signering och digital inlämning är två skilda saker. Jag ska besvara dina frågor i den ordning som dessa tjänster tillämpas.

  Steg 1. En årsredovisning ska alltid finnas som ett original som ska sparas i 7 år hos företaget. Originalet ska upprättas på papper eller i elektronisk form (PDF).

  • Om originalet upprättas och skrivs ut på papper ska årsredovisningen skrivas under fysiskt av samtliga medlemmar i styrelsen och eventuell VD.
  • Om originalet upprättas elektroniskt ska årsredovisningen skrivas under med en elektronisk signatur av samtliga medlemmar i styrelsen och eventuell VD.
  Digital signering används för att upprätta originalet i elektronisk form med elektroniska (digitala) signaturer. För att styrelsen samt eventuell VD ska kunna signera en årsredovisning elektroniskt krävs en avancerad elektronisk signatur. I BL Bokslut har vi infört en funktion för det via en integration till Verified som tillhandahåller dessa avancerade signaturer. Detta kräver ett abonnemang hos Verified och är därmed en extra kostnad.

  Läs mer om digital signering av originalet här.

  Steg 2. En kopia av originalet ska sedan skickas in till Bolagsverket med ett fastställelseintyg.
  • Om kopian skickas in på papper kopierar du årsredovisningen. Skriv ut ett fastställelseintyg från programmet som en styrelseledamot eller VD skriver under fysiskt. Denna underskrift ska vara i original. Skicka in detta med post.
  • Om kopian skickas in digitalt (digital inlämning) behöver du inte kopiera originalet själv utan då skickar man in en avskrift direkt från programmet. Avskriften skapas automatiskt. I samband med att man skickar in avskriften från programmet bifogas ett fastställelseintyg som en styrelseledamot eller VD skriver under elektroniskt via Bank-ID. Personen som ska signera fastställelseintyget får ett mejl med en länk för att göra detta. När fastställelseintyget är signerat är avskriften inlämnad till Bolagsverket.

  Digital inlämning av avskriften innebär ingen extra kostnad utan är en tjänst som ingår i BL Bokslut. Se filmen nedan om digital inlämning
  .

  Notera att du aldrig skickar in originalet av årsredovisningen direkt till Bolagsverket. Originalet måste fortfarande alltid finnas hos företaget, på papper eller i elektronisk form (PDF), med samtliga underskrifter som lagen kräver.

  Med vänlig hälsning
  Frida Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.