Eget kapital vid årsskiftet

Hur gör jag med eget kapital vid årsskiftet? Gäller enskild firma.

Kommentarer

 • Hej!

  Om du tänker på årets insättningar/uttag samt årets resultat ska dessa saldon omföras mot eget kapital, detta normalt på följande räkenskapsårs första dag.

  Du kan ställa in så att programmet gör detta automatiskt åt dig i samband med att du låser ett räkenskapsår (via knappen räkenskapsår - redigera aktuellt år - redigera inställningar - bockar i rutan räkenskapsår låst). Gå till menyn uppläggning - kontoplan - redigera aktuella konton (kontointervall 2011-2019) - fliken extrauppgifter - på raden kontoavslut årsbyte skriver du 2010. Alla utgående saldon inom detta kontointervall nollställs då automatiskt mot konto 2010 på följande räkenskapsår. 

  M v h

 • Hej,

  Jag har missat att lägga in konto för kontoavslut på konto 2019 så den är inte med i min årsskiftesbokning. Det fixar jag såklart enkelt själv med en ver men jag undrar, för att lära mig mer om programmet, om jag kan trigga kontotömningen manuellt och om BL a i så fall bara tömmer 2019 eftersom de andra redan är omförda.

  Mva
  Alex.
  Alexander Hackman
 • Hej Alexander!

  Det man kan göra för att "trigga" ett kontoavslut är att man lägger in kontot för kontoavslut i kontoplan och sedan låser upp året för att sedan låsa det igen. Då ska ett kontoavslut genomföras.

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support
 • Tack. Det är en enkel och elegant lösning. Har programmet koll på om några av dessa konton redan är avslutade? Jag märker att konto saknas under extrauppgifter här och där på mina EF:are så jag blir lite konfunderad över vart de har tagit vägen. Jag vill gärna tro att vi var nyktra när vi lade upp kunderna och att vi hade missat det på ett konto på kund hade inte varit så konstigt men på massor med kunder? Nåväl, vi fixar till det just nu och slipper vi räkna så är ditt förslag utmärkt, bara det inte blir dubbelt.
  Alexander Hackman
 • Hej Alexander!

  Om du manuellt har fixat det så ska du inte göra som jag skrev. Om du gör det så blir det dubbelt.

  Om du däremot har lagt in konton och gjort kontoavslut när du låste året och sedan går tillbaka och gör en ändring som påverkar konton för eget kapital så kommer beloppen att uppdateras i den verifikation som skapades vid kontoavslutet (förmodligen verifikation B1 om du inte ändrat något).

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.