Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

expansionsfond på NE

det verkar vara omöjligt att avsatta medel till expansionsfond R36

Kommentarer

 • Hej!

  För att kunna avsätta till expansionsfond vid R36 på NE. Måste det finnas ett kapitalunderlag för expansionsfond samt ett överskott i ruta 35 på NE.

  Hälsningar

 • hela min expansionsfond vid årets ingång hamnar automatisk som minskning av expansionsfond i ruta R37 på NE. Hur låser jag upp denna ruta så jag kan ändra minskningen?

 • Har löst det. Jag hade inte gjort beräkningen av kapitalunderlaget och när den var gjord gick det att ändra.

 • Jättebra att det har löst sig för dig också Arne. Beräkningen av kapitalunderlaget på bilaga BRE (med ev bilaga BN6 som hjälpbilaga) är väldigt central här. Den styr ju om man kan öka eller måste minska expansionsfonden.

  Marie Support
 • Finns det råd någonstans om hur man kan minska expansionsfonden på ett bra sätt utan att det slutar med allt för mycket skatt? Jag har under många år byggt upp en ganska stor expansionsfond i förhållande till min enskilda firmas omsättning och den måste ju så småningom minskas innan jag går i pension och avslutar verksamheten. Som jag förstår det måste man göra underskott före räntefördelning (R29 i NE) för att kunna minska expansionsfonden utan att det leder till överskott i R47 och därmed skatt. Men finns det något sätt att minska expansionsfonden utan allt för mycket skatt om man inte gör underskott före räntefördelning? Om det finns förslag och råd om hur man minskar en expansionsfond på bra sätt så tar jag tacksamt emot sådana.

  Jag byggde upp expansionsfonden för att ha den vid eventuella underskott i verksamheten men dessa har ännu inte inträffat.

 • Hej!
  Det är svårt att ge ett generellt svar på detta. De som närmar sig pensionsåldern och som har tagit ut förtida pension fullt ut (så de numera bara betalar 10,21 i egenavgifter) och att man håller sig under brytpunkten för statlig skatt, då "kostar" det inte så mycket att minska expansionsfonden. Det ger även pensionsgrundande inkomst. Det tåls absolut att räknas på. Testa lite olika varianter här i skatteprogrammet.

  Marie Support
 • NE..vad är det för något?

 • En annan grej..går det att koppal fler än en K4 blankett? Hur hämtar man dom?

 • Hej!
  NE heter blanketten som använder när man har inkomst av näringsverksamhet enskild näringsidkare.

 • Hej Per!

  Vill du ha flera K4 blanketter, skapar du ny när du står på en K4. Denna knapp skapa ny finner du i funktionspanelen ovanför själva blanketten.

  Hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.