Byte till faktureringsmetoden

Hej!
Bokför åt ett AB som vid årsskiftet valt att börja med fakturametoden. När ska man då börja lägga in fakturorna som leverantörsskuld? Kan man göra det redan med de leverantörsfakturor som man samlat ihop och bokat mot 2440 i och med bokslut, eller blir det fel i programmet om jag byter redovisningsmetod den 31/12? (Egentligen byts metoden den 1/1-16, men den sista räknar man ju ändå ihop lev.skulden.).

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!

  Alla reskontraposter som bokförts med kontantmetoden är kodad enligt den metoden och blir i normala fall endast bokförda vid betalning men eftersom ni nu är i bokslutet ska ni ändå överföra alla obetalda fakturor (Kund samt leverantör) mot kundfordring 1510 och lev skuld 2440.

  Under Aktivitet i resp reskontra ser ni en funktion Bokför utgående kundfordringar (resp leverantörsfakturor) kontantmetod. klicka på den och omföring sker till resp konto och bokför moms och försäljning/kostnad i förskott enligt faktureringsmetoden.

  Byt sedan redovisningsmetod när ni utfört detta.

  (Uppdaterad )
 • Har en kund som skall byta redovisningsmetod mitt i räkenskapsåret och blir lite osäker hur BLA hanterar det hela och hur man skall tänka vid bytet.
  - Inga leverantörsfakturor bokförda ännu i januari.
  - Ligger en hel del obetalda kundfakturor. Dessa måste väl hanteras manuellt i och med att omsättningen bokförs inte förrän fakturan blir betald. Men min fråga är vad händer i BLA? Hur fångar jag upp dessa obetalda när det blir betalda och finns det något som kan hjälpa mig i BLA utan att detta blir manuellt handjagande?
  (Uppdaterad )
 • Hej Leila,

  Fakturor som är skapade och uppdaterade innan bytet kommer att hanteras enligt den metod som var i programmet då. Betalningarna på dessa kommer alltså bli enligt ursprungsmetoden. 

  Fakturor som skapas efter att du bytt bokföringsmetod till faktureringsmetoden kommer att bokas upp mot 1510 respektive 2440.

  Det finns tyvärr ingen funktion för att ändra på redan registrerade fakturor när man gjort ett byte. Alternativen är att du manuellt får justera bokföringen om du vill boka upp dessa fakturor mot 1510/ 2440 också.

  mvh,

  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.