Till senaste kommentaren

Registrera förskott som bruttolöneavdrag

Vilken löneart använder man om det skall betalas ut ett förskott på lön som inte skall regleras förrän kommande månad ? Löneart 920 funkar väl inte eftersom det ju skall vara med i underlag för skatt m.m
Göran

Kommentarer

 • Hej Göran!

  Det stämmer. Om du använder dig av löneart 920 ska förskottet regleras samma månad. Det finns ingen löneart upplagd som hanterar förskott som ska regleras månaden efter. Enklast så väljer du Uppläggning, Lönearter, Mer, Kopiera löneart, sen kopierar du t ex löneart 010 Timlön eller 040 Månadslön. Ge den ett id som inte finns sen tidigare.

  Sen redigerar du den nya lönearten och ger den ett nytt namn + ändrar löneartstypen till Skattegrundande avdrag med tabellskatt. Den nya lönearten kommer inte att varna att det finns ett oreglerat förskott.

  Ett tips kan vara att i löneregistreringsbilden välja Mer, Inställningar och markera Anteckningar anställd. Du får då upp en ruta med Anteckningar som hämtas från anställdakortet. Där kan du fylla på med en påminnelse om att det finns ett löneförskott som ska regleras.
  Jörgen Support
 • Jag har tidigare gjort fel vid förskott, som regleras månaden efter. Får därför upp en varning varje månad om oreglerat förskott. Förskottet är reglerat. Jag har lagt upp en ny löneart för förskott, men hur får jag bort varningen som dyker upp varje månad.
  Sonia Altbäck
 • Hej Sonja!

  Enklast redigerar du bara den gamla lönearten och byter löneartstypen Förskott mot Ej skattegrundande ersättning. Det enda som skiljer typerna åt är att den ena ger en varning vid nästa löneregistrering. Den andra påverkar bara nettolönen.
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.