Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hela skattereduktionen utnyttjas inte

Detta meddelande (rubriken) kommer upp hos en deklarant som inte har någon inkomst av tjänst, ca 1000 inkomst i Kapital och ca 25000 i ränteutgifter. Rutavdraget på ca 1000 kr tas upp av sambo. Ingen skatt betalas eller fås tillbaka.
Varför kommer då meddelandet upp? Är det ränteavdraget som sambon kan ta en del av? I så fall, hur räknar jag ut det förmånligaste beloppet, d.v.s. så lite totalskatt som möjligt?

Kommentarer

 • Glömde skriva att personen har en fastighetsavgift på ca 4000 som går bort som skattereduktion.
 • Hej Ann-Charlotte

  Du får denna varning för att summan av kommunal-, statlig och fastighetsskatt är lägre än den skattereduktion som personen skulle kunna få.
  Bara underskottet i kapital kan ge en skattereduktion på (25 000 - 1000) * 30 procent = 7 200 kronor. Men den enda skatt du verkar ha att kvitta mot är fastighetsavgiften.

  Du kan gå in i Skatteberäkningen i BL Skatt. Klicka på den blå länken för Skattereduktion. Kontrollera där hur stort beloppet är som du inte kan utnyttja. Ta sedan det beloppet dividerat med 0,3 så ser du hur mycket räntor som bör flyttas till sambon för att kunna utnyttja all reduktion. (Detta förutsätter att även sambon varit med och betalat på lånen).  
  Marie Support
 • När jag tar beloppet som inte är utnyttjat och drar av det på deklarantens Ink1 punkt 8.1 står det nu mycket riktigt 0 kr på outnyttjat belopp. Men ändå kommer felmeddelandet upp när jag stänger skattefilen!
 • Prova att flytta EN krona till? Kanske det är en öresavrundningsgrej som inte är optimal på deklarationskontrollen?
  Marie Support
 • Det hjälpte inte, men jag får nöja mig med detta om jag ska ha deklaranten skattefri och att sambon inte får ökad skatt.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.