Till senaste kommentaren

Hjälp med upplägg lönebesked + info

Hej

Jag har en kund med 10 anställda, elektriker.
Månadslön.
Enligt deras avtal så får de sin månadslön hela året men i juni får de ett extra semestertillägg på lönen.
Firman stängd i juli så alla lediga då.
Jag har betalat ut lön och lagt på semestertillägget tidigare år.

Tidigare år har ägarna hållit reda på semesterdagarna. De har aldrig registrerats i program eller lönebesked.
Inställningarna för detta har jag rätt tror jag, har fått hjälp av er. Jag har bara valt semestertillägg i löneprogrammet i juni och det har lagts på lönerna.

Fr o m nya semesteråret nu 1 april (nästa lönebesked) vill ägarna att jag ska hålla reda på semesterdagarna och även de 34 timmar de får i arbetstidsförkortning.
Allt är "nollat" sista mars.
(De kommer fortfarande få sin månadslön och semestertillägget så det är inte ändrat)

Så, på lönebeskeden nu i april ska det stå:
-att de anställda har 25 dagars betald semester
-att de anställda har 34 timmars arbetstidsförkortning.

Under juli månad ska jag registrera alla semesterdagar dras och det ska stå på lönebeskeden hur många semesterdagar de anställda har kvar hela tiden...
När de anställda tar ut sina arbetstidsförkortningstimmar ska de också regleras så att de hela tiden ser hur många de har kvar.

Kan ni hjälpa mig med detta?Kommentarer

 • Hej Mariann!

  Jag antar att du vill använda lön plus för att programmet ska beräkna och hålla reda på semesterdagarna. Börja med att aktivera funktionen Semesterhantering under Arkiv, Företagsuppgifter, Lön, fliken Semesterhantering.

  Här kan du läsa mer om vilka inställningar som måste göras:
  https://support.bjornlunden.se/guide/valkommen-till-lon-plus

  Det gäller framförallt att alla anställda som ska omfattas av semesterhanteringen ska ha:

  • löneavtal
  • arbetsschema
  • semesteravtal

  För att lägga in de semesterdagar som varje anställd har rätt till väljer du Aktivitet, Ingångsvärden lön, redigera eller lägg till en ny anställd och välj fliken Semester. I den övre delen Årets semester ska du ange hur många dagar den anställde kan ta ut under det innevarande semesteråret. Om du ska lägga in värden för ett nytt semesterår (som börjar i april) och den anställde har varit anställd hela året ska du ange 25 vid både Betalda och vid Semestertillägg. Det du skriver här minus semesterdagar som tagits ut kommer att visas på lönebeskedet.

  I den mittersta delen fyller du i underlaget för semesterberäkning vid nästa semesterårsbyte. Den delen använder du bara när du börjar med lön plus och vill fylla på med frånvaro och lön som inte har registrerats i lön plus.

  I den nedre delen kan du lägga in eventuella sparade semesterdagar. Den anställde kan spara semesterdagar i fem eller sex år beroende på inställning i semesteravtalet. Sparade dagar visas på lönebeskedet.

  Vad gäller arbetstidsförkortningen så finns det inget sätt att få programmet att automatiskt lägga på 35 timmar/mån. Du måste manuellt lägga in timmarna på varje anställd. Här kan du läsa mer om hur du använder dig av egna ackumulatorer i programmet:
  https://support.bjornlunden.se/guide/ackumulatorer

  Kort kan man säga att du först måste lägga upp ackumulatorn (Uppläggning, Ackumulatorer). Den ska ackumulera antal. Sen ska du koppla ackumulatorn till de anställda som ska beröras av den (anställdakortet fliken Semester och ackumulatorer). Sen måste du lägga upp en löneart som ska hantera ackumulatorn. Den ska ha löneartstypen Passiv information. Ingen inställning för AGI/KU. Ingen arbetsgivaravgift.  Under fliken Fackavgift och ackumulatorer kopplar du ackumulatorn till den nya lönearten. Tänk på att koppla den som ackumulator 1. När du registrerar lönen kan du sen använda lönearten för att räkna upp och ner timmar för arbetstidsförkortningen.
  Jörgen Support
 • Hej
  Jag får inte ackumulatorn att fungera. Jag har haft den ( övertidstimmar ) flera år men i år( nytt år) får jag den inte att räkna in det nya antalet. Jag kan heller inte lägga in manuellt de rätta timmarna.
  Gunnel Nygren

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.