Till senaste kommentaren

Varför föregående års resultat i balansrapporten?

Hej! Jag får ett meddelande att summan av IB inte är noll. Då jag kollar på Balansrapporten ser det ut att vara balans, men det finns en post Föregående års resultat (utan kontonummer) på den summan som verkar misstämma. Hur rättar jag detta på ett korrekt sätt?

Kommentarer

 • Hej,

  Om du har en post utan konto är det en summa programmet har beräknat, inte något som är bokfört. Därmed har du ändå en differens i ditt IB. Det enklaste sättet att komma till rätta med detta är att gå in under Bokföring - Hantera räkenskapsår, markera föregående år och välja Avslutat. Programmet kommer då att fråga dig om du vill bokföra resultatet automatiskt. Svara ja på den frågan så bör IB balansera efter det. Om du har fler öppna räkenskapsår börjar du med att låsa det äldsta och tar de sedan i tur och ordning fram till det sista du vill låsa.

 • Hej!

  Jag har bokfört i BL Ekonomi sedan 2013 och både det året och 2014 är avslutat med "röda prickar" på dem. Spara-knappen ser aktiv ut för 2014 (men inte 2013) - men det "biter" inte då jag klickar på den (inga meddelanden heller), för då jag går ifrån rutan är Spara"-knappen aktiv igen på det året trots att det står som avslutat. Har en annan förening i samma program och där ser det likadant ut, fast för 2015...

  Om jag försöker spara räkenskapsåret 2015 får jag följande meddelande: Summan av ingående balanser på kontona 10-2 är inte noll och räkenskapsåret kan därför inte avslutas.

  Är det någon omföring jag måste göra?

 • Hej,

  Eftersom du inte får frågan om du vill bokföra årets resultat automatiskt - har det redan bokförts för år 2015?

  Summan av ingående balanser måste balanseras innan räkenskapsåret stängs. Det är svårt för oss att säga vad det kan vara som gör att Summa tillgångar och Summa eget och främmande kapital inte balanserar. Du ska alltså ha samma summor på dessa summeringar innan du kan stänga ett räkenskapsår. En omföring som inte har gjorts i början av 2015 kan mycket väl vara det som ställer till det, så kontrollera att det har gjorts.

  Med vänlig hälsning

 • Jag har inte bokfört resultatet "manuellt" - bara reggat vanliga verifikationer. Inser att det är en omföring som bör göras, men har inget kontonummer för Föregående års resultat - så hur gör man då?

 • Hej Åsa

  Kontrollera under Bokföring -Konton - knappen Ingående balans i nedre delen av kontofönstret ni har ett belopp som saknas på något konto t ex årets resultat eller att ni har et felaktigt tecken framför ett belopp i ruta Summa IB därav meddelande att Ingående balans ej balanserar.

  När denna balanserar dvs ni har samma summa på Tillgångar som i Skulder/Egetkapital så kan ni stänga räkenskapsåret.

  Om ni har fler funderingar så hör av er till vår support 0650-541408 telefontid öppen mellan 9:30-16:00 för vidare hjälp.

 • Ja, ser nu att diffen är resultatet från 2013 - men kan jag bara fylla i det under Vinst eller förlust från föregående år (2068)?

 • Lägg in belopp på konto 2060 Eget kapital.

 • Ja, förstås! Nu är det som det ska vara - tack för hjälpen!

 • Va bra! 😀

  Ha en fortsatt trevlig dag

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.