Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag ändra beräkningen egenavgifter för ungdomar?

Jag ska deklarera en enskild firma för 2015 där huvuddelen av överskottet är intjänat under perioden maj-juli (kunden jobbade på ett bygge precis under den tiden via F-skattsedel). Då var ju egenavgifterna mycket lägre för ungdomarna. Kan jag justera det på något vis?

Kommentarer

  • Hejsan

    Ja du bör begära att få en manuell beräkning på egenavgifterna då överskottet ska fördelas annorlunda än proportionerligt under året. Du bör även tala om hur stor del av överskotet som hör till de olika perioderna jan-april, maj-juli samt aug-dec. Om deklaranten är född 1989 räcker det att dela upp i jan-april och maj-december. Du skriver alltså om detta i övriga upplysningar på blankett INK1 eller som en kommentar om du deklarerar via e-tjänsten.

    I BL Skatt gör du så att du går in i Skatteberäkningen, sen klickar du på länken för Egenavgifter och sen på knappen Spec/ändra. Om du inte gör något så kommer programmet att fördela egenavgiftsunderlaget över antal dagar per period. Men du kan bocka i "Jag vill ange detta manuellt". Då kan du fördela hur du vill. Se exempel.


    Du bör naturligtvis ha underlag via resultatrapporter eller annat över hur du fördelar överskottet utifall du får en förfrågan från Skatteverket.

    Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.