Semesterberäkning på OB-tillägg

Har en anställd med månadslön + obtillägg varje månad. När jag nu skulle byta semesterår upptäckte jag att ob-tillägget inte ingår i uträkningen av sem ersättningen. Ska den inte det? Vad ska jag kalla tillägget för att det ska ingå i uträkningen till sem. ersättning? Någon koppling jag missat?
Camilla (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  OB-tillägg brukar ingå i den rörliga lönedelen om en anställd har månadslön med tillägg. För att programmet ska göra en beräkning av rörlig lön måste du under Uppläggning, Lönearter, fliken Semester, markera Rörlig lön.
  Vid semesterberäkningen kommer programmet summera alla rörliga löner och beräkna den rörliga semesterlönen per dag till 0,5% * summa rörliga löner.
  Om beräkning görs enligt sammalöneregeln kommer programmet istället räkna fram det rörliga tillägget per dag som 12%* summa rörliga löner/semesterrätten.
  Björn Lundén informerar
 • Vad ska jag ha för löneart i stället så att det räknas med i månadslönen och räknas med 0,8% i sem. lön?
  Camilla
 • Hej,

  Har du semesteravtal enligt Månadslön med semestertillägg? Om du isf menar att rörliga tillägg ska räknas som 0,8% av rörlig lön istället för 0,5% så ändrar du detta i semesteravtalet (som isf behöver kopieras om ni inte redan gjort det).

  Men om du menar att de har ett fast OB-tillägg varje månad så får du istället på lönearten avmarkera att det ska räknas som rörlig lön. Detta gör du under Uppläggning - Lönearter (om det gäller fyrställiga systemlönearter går du in under Mer-knappen och väljer Visa systemlönearter), dubbelklicka på lönearten för OB-tillägg, gå in på fliken Semester och ta bort bocken där det står Rörlig lön. Sen går du in på anställdakortet, fliken Lön och skatt, klickar på knappen Konstanter för användning i lönearter och lägger in det fasta OB-beloppet per månad på konstanten FT (Fasta tillägg). Då tas det med i beräkningen både för semesterlön och diverse andra frånvaroberäkningar (vilka som berörs ser du under Uppläggning - Avtal - Löneavtal, gå in på aktuellt löneavtal och kolla igenom vilka formler som innehåller konstanten FT).

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.