Till senaste kommentaren

Lön Plus - kan inte ändra löneperiod

Hej.
Jag startar en ny lönekörning (har börjat percis med Lön Plus) och kan inte ändra löneperiod. Ändrade utbet datum till 25/03 men period är april och avvikelse i april.
Jag behöver mars. Hur gör jag det?
Tack
Irina
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Irina,

  Om du har semesterår från april till mars och ska registrera lön/avvikelser som avser mars behöver du välja semesterår 20180401-20190331 istället för 20190401-20200331 (intjänandeår normalt sett 20170401-20180331). Detta ställer du in där du aktiverade semesterhanteringen, alltså via Arkiv - Företagsuppgifter - Lön - Fliken Semesterhantering.

  OBS! När lönen med avvikelserna för mars är uppdaterad och slutförd kommer programmet att uppmana dig att göra ett semesterårsbyte. Här kan du läsa mer om semesterårsbyte i BL Lön Plus.

  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Hej

  Nu har jag skapat det nya året innan jag skapade lönerna för mars.
  Hur gör jag då med avvikelser?

  (Uppdaterad )
 • Hej Agneta,

  Ingen fara. Ring in till oss så hjälper vi dig återställa semesterårsbytet.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  Jag har en kund som har innestående lön, utbetalning i april avser mars månads tider.
  Jag har bytt semesterår men tror att det blir fel någonstans. Semesterår är 210401-220331 och intjänande är 200401-210331.
  När jag summerar utbetalda löner mellan 200501-210430 (april-mars) så blir det en annan summa än det som systemet kommer fram till.

  Antar att jag behöver ändra intjänandeperioden till 05-04. Hur gör jag det?
  Eller det är en annan inställning som behöver ändras?

  Mvh
  Marina
  Marina Larsson
  (Uppdaterad )
 • Hej Mariana,

  Du kan ändra inställningen vad som ska utgöra underlaget för semesterberäkningen via Arkiv - Företagsuppgifter - Lön - Semesterhantering. Under "Löneunderlag: Alternativ" styr du om programmet ska räkna på löner utifrån löneperioder, alternativt utbetalda löner inom intjänandeåret.

  Om du behöver ändra denna inställning för att sedan göra om bytet så kan vi återställa semesterårsbytet väldigt enkelt. Ring in till oss i sådant fall så ordnar vi det.

  Med vänlig hälsning

  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Hej och tack,
  Om jag har löner både innevarande månad och innestående - hur hanterar jag semesterårsbytet då?
  Det ena går på löneperiod och det andra på utbetalningsdatum.

  Mvh
  Marina Larsson
  (Uppdaterad )
 • Hej Marina,

  Du kan bara välja ett av beräkningssätten för hela företaget. Om ni har anställda med bruten avvikelseperiod så måste ni välja att semesterlönen baseras på utbetalningsdatum då vi tyvärr inte kan hantera det på annat vis. Om så inte är fallet kan ni välja vilken av de ni ska gå på, men då gäller det för alla.

  Procentregeln är den som påverkas mest av denna inställning. Semesterlagen säger att semesterlönen ska baseras på lön utbetald under intjänandeåret, alltså med utbetalningsdatum april-mars, även om det avser tid dessförinnan. Ett kollektivavtal kan däremot säga annorlunda. Vid månadslön med tillägg/sammalöneregeln är det bara värderingen av eventuella rörliga tillägg som påverkas utifrån inställningen.

  Intjänandet av antal semesterdagar baseras dock alltid på anställningstid minus ej semestergrundande frånvaro under intjänandeåret, alltså utifrån händelsedatum och påverkas inte av denna inställning.

  Valet här påverkas alltså inte av om man har innevarande eller eftersläpande löneperiod.

  Vad det gäller semesterårsbytet så kommer du inte att kunna lägga upp en lön med avvikelseperiod för mars efter att bytet är genomfört.

  Om du behöver backa och göra om semesterårsbytet kan vi som Johan skriver hjälpa er med det, men helst innan det uppdateras löner på det nya semesteråret. Om det har uppdaterats någon lön efter att semesterårsbytet genomfördes så blir backningen mycket mer komplicerad. 

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.