Till senaste kommentaren

Löneart drivmedel med nettolöneavdrag

Hej!
Hur lägger jag upp en löneart (och dess kopplingar) med drivmedelsförmån med nettolöneavdrag så att det blir rätt arbetsgivaravgifter beräknade och rätt skatteavdrag samt att AGI stämmer överens?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!
  Om vi börjar med nettolöneavdraget är det ett "vanligt" nettolöneavdrag som ska göras. Enklast kopierar du löneart 940 Nettolönsavdrag under Uppläggning, Lönearter, Mer. Om bilen är en leasingbil kan du lämpligast använda konto 5615 Leasing av personbilar. Eftersom det är fråga om ett avdrag från lönen kommer kostnaden att minska.  Om nettolöneavdraget är lika stort som kostnaden för drivmedelsförmånen kvarstår det uppräknade värdet att redovisa. Eftersom det inte är underlag för socialavgifter, däremot underlag för preliminärskatt, ska det redovisas i ruta 134 Drivmedel vid bilförmån.  För att du ska kunna lägga upp en löneart med inställningarna ovan måste du först installera version 2019.3.100. Den kommer att släppas nån gång i mitten av juni. Så i den arbetsgivardeklaration som ska lämnas till veckan måste du i Skatteverkets inlämningstjänst manuellt korrigera de uppgifter du vill lämna in.

  Hälsningar

  Jörgen Support
  (Uppdaterad )
 • Jag har inte riktig koll på hur det skall bli rätt iallafall med aktuell version. För att börja med AGI. Vilka rutor i AGI skall användas vid A.redovisning av bilförmån med nettolöneavdrag och B.drivmedel med nettolöneavdrag? hela förmånen såväl bil som drivmedel dras på lönen. Om jag fattat rätt så skall precis som tidigare man fyll i "noll" eftersom det inte blir något värde kvar. Det som blir "fel" (förvirrar) är om "nollorna" skall vara i ruta 011 och 013 eller i 133 och 134. När jag försökt lägga upp lönearter enligt exemplet så blir det "felmeddelande" när jag laddar upp filen. Hur skall löneart/arter se ut för att drivmedelsförmånen (även den vanliga bilförmånen) hamnar rätt i AGI??

  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Bilförmånen (löneart 400) blir som vanligt och redovisas i ruta 013, men med värdet 0. Nettolöneavdraget (t.ex. löneart 405) redovisas inte på AGI.

  Värdet för drivmedelsförmånen ska räknas upp med 20%, t.ex. vid ett marknadsvärde på 100 kr blir drivmedelsförmånen på 120 kr, medan arbetsgivaravgifterna beräknas på 100 kr - vilket hanteras av löneart 410 Drivmedelsförmån (där man anger det uppräknade värdet). Om den anställde dock betalar för drivmedlet på 100 kr, så kvarstår det uppräknade värdet på 20 kr som ska ligga till grund för beskattning men som det inte ska beräknas någon arbetsgivaravgift på. Det är då behovet uppstår av en ny löneart för detta så som Jörgen beskriver i svaret ovan, där ska alltså inte vara något 0-värde.
  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Okej. Det är det uppräknade beloppet som skall redovisas? Det är de 20 kr i exemplet ? I rutan för bilförmån? 018 eller 134 då??
  (Uppdaterad )
 • Hej igen,

  Om hela förmånsvärdet (alltså 120 kr i exemplet ovan) betalas via nettolöneavdrag så använder du standardlöneart 410 och sätter 0 (vilket redovisas i ruta 018), men om den anställde bara betalar marknadsvärdet på 100 kr så gör du en löneart som ser ut som i Jörgens exempel ovan där bara det uppräknade värdet (20 kr i exemplet) redovisas i ruta 134.
  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Tack då tror jag att jag har fattat! När jag laddar upp mot SKV så kommer dock detta:
  "Uppgifter att kontrollera
  Du har fyllt i "Drivmedel vid bilförmån" men inte "Skattepliktig bilförmån". De här fälten brukar vara ifyllda samtidigt. (R_024) " Något som man kan göra något åt? eller bara ignorera?
  I övrigt så verkar det stämma med exemplen och konteringar.


  (Uppdaterad )
 • Om du har lagt in det uppräknade värdet (som den anställde då ej betalat för) mot ruta 134 så kommer du att få det meddelandet ja, då den ju oftast hör ihop med ruta 133 om det rör en anställd som inte berörs av sociala avgifter i Sverige. I detta fall har du ju värdet 0 för bilförmån i ruta 013, och endast det uppräknade värdet för drivmedelsförmånen i ruta 134, så du bör kunna ignorera det meddelandet då det bara är en kontrollfråga.
  Malin Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.