Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Löneart för omkostnadsersättning (Familjehem)

Hej,
När jag skapar lönearter för omkostnadsersättning till anlitade familjehem, ska jag då ange enligt er text nedan? Eller ska jag låta AGI/KU-inst. vara tom, alternativt ett annat val i rullistan?

"020 – Övriga kostnadsersättningar
Här redovisas beloppet för andra kostnadsersättningar än bilersättning eller traktamente. Det är AGI/KU-inställningen Kostnadsersättning (ej ruta 050-056) som styrs mot denna fältkod.

Ingen standardlöneart är kopplad till denna fältkod."

Kommentarer

 • Hej Tobias!

  Om du har version 2021.2.100 eller senare kan du importera en löneart för kostnadsersättningar under Uppläggning, Lönearter, Mer, Importera lönearter. Den har id 360. Annars kan du också lägga upp den så här:

  Jörgen Support
 • Tack! Vad blir konsekvensen om man har missat att fylla i AGI/KU, och istället lämnat den tom? Tänker inte minst på deklarationen som görs varje månad.
  Tobias
 • Då kommer den uppgiften inte med i AGI:n och inte heller med i de uppgifter som blir förtyckta på inkomstdeklarationen.
  Jörgen Support
 • Hur löser man det i efterhand för AGI inlämnat 2020? Måste jag kontakta skatteverket för våra familjehems vägnar? Eller kan de korrigera det själva i sina deklarationer?
  Tobias
 • Det mest korrekta är att du ändrar i de arbetsgivardeklarationer som är felaktiga + att mottagarna manuellt lägger till uppgifter i sina inkomstdeklarationer.
  Jörgen Support
 • Jag förstår, tack. Räcker det då om familjehemmet manuellt fyller i den totala omkostnaden i den vita rutan vid punkt 1.2. (Jag känner till att de även manuellt behöver fylla i ruta 2.4.) Kompenserar då detta för min miss helt och hållet? Eller är det något mera som de behöver göra i sin deklaration för att kompensera för att summan inte blev automatiskt ifylld?
  Tobias
 • Hej igen Tobias!

  Ja, det stämmer. De ska fylla i ruta 1.2 + avdraget i 2.4.
  Jörgen Support
 • Tack så mycket!

  En följdfråga gällande lönearterna för omkostnadsersättning. Ibland inträffar det att vi behöver korrigera utbetald/specificerad omkostnadsersättning, antingen en månad retroaktivt (eftersom att det betalas ut i förskott) eller för att tydliggöra i lönebeskedet att vi drar av t ex en summa för barnbidraget. Hur ska då den löneart se ut som vi använder för att subtrahera från omkostnadsersättning? Jag tänker på "AGI/KU-inställningen Kostnadsersättning (ej ruta 050-056)" och att det blir rätt så att det inte redovisas en för hög summa i våra AGI.
  Tobias
 • Lönearten ska ha samma inställningar som ovan, fast du registrerar den negativt, dvs som ett avdrag istället för en ersättning. Viktigt att tänka på är att du inte under samma månad kan göra ett större avdrag än du har ersättningar (av samma slag). Då kommer beloppet som redovisas i AGI:n bli negativt och det accepteras inte av Skatteverket.
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.