Till senaste kommentaren

Lönearter vid nettolöneavdrag för förmån privatvårdsförsäkring?

Hej!

Jag undrar hur upplägget av lönearter mm ska se ut då den anställde betalar in förmånen för privatvårdsförsäkringen direkt via nettolöneavdrag?
Den anställde har sedan tidigare en bilförmån som vi drar av på nettolönen innevarande månad och där använder vi lönearter som vi kallat 490 Bilförmånsvärde, 492 Inbetalning för bilförmånsvärde och 940 Nettolöneavdrag bilförmån (det går mot konto 7388 Anställdas ersättning för erhållna förmåner som vi bokför på) och vi skulle vilja göra lika med privatvårdsförsäkringsförmånen som företaget betalar.
Fråga: Ska det vara en löneart med förmånsvärde med tabellskatt och arbetsgivaravgift trots att den anställde betalar in det löpande? (Tänkte lägga upp nya lönearter med nr 491, 493 och 941 och vill att det ska bli rätt på kontrolluppgiften.)

Tack på förhand!

MVH,
Lina

Kommentarer

 • Hej!
  Betalar den anställde hela förmånsbeloppet blir det ingen förmån. Då räcker det med nettolöneavdraget, som kan bokas mot konto 7388.
  Gunilla Support

 • Jättebra, tack! En fråga till bara, går det att lägga in så att det automatiskt kommer med när jag skriver ut kontrolluppgiften precis som för det inbetalda bilförmånen (017) och vilket alternativ ska jag då välja på den raden, är det 012 Annan förmån eller någon annan?
  Tack på förhand!
  MVH, Lina
 • Är det ingen förmån så ska det inte redovisas på kontrolluppgiften.
  Gunilla Support
 • Hej,
  Jag kan inte hitta svar på min fråga men undrar följande.
  En anställd har fått för mycket utbetalt en månad och i stället för att rätta lönen aktuell månad så dras lön månaden efter. Resultatet blir en negativ nettolön.
  Den anställde har betalat in mellanskillnaden till bolaget men vi kan inte deklarera till SKV då det är negativt.
  Hur gör vi? Backar bandet (som är december 2021 och privat deklaration till den anställde är utskickad) eller drar av lite då och då?
  Marina Larsson
 • Hej Marina!

  Enklast registrerar du en extra lön på den anställde för att "nolla" lönen på den anställde. Sedan tar du ut en ny AGI där den anställde inte finns med. Du kan t ex använda löneart 950 bruttolöneavdrag + löneart 905 Extra skatteavdrag för att se till att den negativa lönen och positiva skatten blir 0 kr för den anställde just den här månaden.

  Alternativet är att du laddar upp AGI-filen här och så får vi radera den anställde i filen. 


  Jörgen Support
 • Hej och tack för svar,
  Problemet är väl att han har tjänat mindre och detta behöver deklareras till SKV.
  2021 tjänade han 20000 kr mer än han skulle så nu 2022 ska han tjäna 20000 mindre.
  Använder jag bruttolöneavdrag så blir det 0 att deklarera.
  Marina Larsson
 • OK. Lösningen ovan kommer göra att den innevarande månadens AGI-fil kan lämnas in. Om den felaktiga lönen regleras med bruttolöneavdrag på kommande löner behöver ingen justering göras i AGI:n på den gamla felaktiga lönen. Det spelar ingen roll om lönerna ligger på olika kalenderår.

  Om den anställde slutat och betalat tillbaka pengar (återkrav) då ska löneunderlaget minskas i den AGI där den felaktiga lönen ligger.
  Jörgen Support
 • Om jag minskar löneunderlaget så blir det minus och jag kan inte deklarera minus. Därav min tanken med att "pytsa" ut det negativa löneunderlaget. Han jobbar fortfarande.
  Marina Larsson
 • Förlåt min otydlighet. Jag menar att du ska registrera en lön som tillsammans med den fösta lönen gör att månadens totala bruttolön och skatt blir 0 kr för den anställde. Du kommer att få registrera en positiv bruttolön, sen modulera med löneart 905 så att den tidigare skatten tillsammans med den nya, blir 0 kr.

  Alternativet är att vi justerar AGI-filen som ska lämnas in för den här månaden eller att du registrerar lönerna manuellt direkt hos Skatteverket.
  Jörgen Support
 • Hej,
  Det är nog jag som är trög... jag bifogar 2 lönespecar, där du på den ena ser allt som ska korrigeras och den andra är nu i mars månad.

  Marina Larsson
 • Hej igen,
  Jag förstår ditt sista svar, dock blir problemet att det då blir noll att deklarera till SKV, samtidigt som jag behöver möta hans inbetalning till bolaget.
  Vi vill deklarera mindre lön samtidigt som att jag möter hans inbetalning.
  Marina Larsson
 • Kanske kan vi börja med att kolla hur Skatteverket vill att man korrigerar löner:
  https://skatteverket.se/foretag/arbetsgivare/lamnaarbetsgivardeklaration/rattaenarbetsgivardeklaration.4.2cf1b5cd163796a5c8b6698.html

  Enklast är naturligtvis att korrigera lönen med bruttolöneavdrag i efterhand. Då behöver ingen korrigering av redan inlämnade AGI:n göras i efterhand. Är det fråga om stora belopp så delas avdragen upp på flera månader.

  Om företaget har en fordran på den anställde och ska göra ett återkrav enl ovan kommer vi in på att justera en redan inlämnad AGI.

  I ditt exempel så verkar både en korrigering av bruttolönen ha gjorts + en återbetalning från den anställde. Är det rätt uppfattat? För mig känns det som att den anställde då har betalat 2 ggr.

  Jörgen Support
 • Den anställde har betalat tillbaka men informationen har jag på lönespecen mest för info, då jag inte vet hur jag ska hantera det. Bruttolöneavdrag har jag gjort med omvänt tecken för att möte det negativa saldot så att korrigeringen blir +-0. Så det blir inte 2 betalningar.
  Han har sin vanliga lön längst upp som han också får utbetalt.

  Jag kan inte göra bruttolöneavdrag på en redan negativ lön.
  Jag behöver på något sätt dra av den lönen han fått för mycket utbetalt, likaså är där sjuklön som ska deklareras till SKV.
  Det känns som om jag får dela upp på flera månader och möta med omvänt nettolöneavdrag, då han redan har betalat in.

  När jag jobbar i Visma så lägger en skuld sig som skuld till nästa lön och korrigeras automatiskt på efterföljande löner. Därmed blir det också rätt i deklaration till SKV.
  Marina Larsson
 • Jo, den funktionen hade varit bra. I BL Lön blir det en manuell hantering av korrigeringen. Men kan jag ringa dig, för jag hänger tyvärr inte riktigt med i korrigeringarna i februarilönen?
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.