Till senaste kommentaren

Bokföra semesterskuld löpande

Gjorde löner för anställda i maj månad. Lönen innehåll inte semesteravsättning på 12 %. Nu ändrade jag på varje anställdes kort 12 % semesterersättning. Min fråga är måste jag göra något mer för att få upplupna semesterlöner på lönen? Måste jag omuppdatera lönetotaler för att maj lön skulle innehålla upplupna semesterlöner också?
Ska arbetsgivaravgiften räknas också på de upplupna semesterlöner?


Kommentarer

 • Hej Baiba,

  För att semesterlöner ska bokföras löpande behöver du göra en markering på de lönearter som ska vara semesterlönegrundande som t ex Månadslön, Timlön, OB-/Övertidsersättning m.m. Det gör du under fliken "Semester".  På anställdakortet behöver du endast ändra om det ska vara en annan procentsats än den som angivits på lönearten, t ex om personen har rätt till fler semesterdagar och därmed ett större underlag.

  I och med denna markering kommer även sociala avgifter för dessa att bokföras (normalt sett konto 2941).

  Ha en bra dag!

  Johan Support
  (Uppdaterad )
 • Tack för svaret! Jag undrar nu, ska jag uppdatera de utskrivna majlöner för att få även semesterlöner för majlöner bokförda, eller de kommer att vara med i alla fall?


  (Uppdaterad )
 • Är majlönerna uppdaterade? Om inte kan du gå in i löneregistreringen och öppna upp lönerna en och en och spara på nytt för att ändringen ska slå igenom. Du kan kontrollera på nån lön via knappen Mer - Kontering att konto 2920 och 2941 kommer med. När alla löner är sparade (om du inte vill skriva ut dem på nytt kan du bocka i Lönebesked utskrivet innan du klickar på Spara) ska du genomföra uppdateringen (Aktivitet - Uppdatera utskrivna löner) innan du kan påbörja junis löner.

  Med vänlig hälsning,
  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Ops! Skrev fel. Menade aprillöner och de är uppdaterade.
  (Uppdaterad )
 • Hej igen,

  För att få detta bokfört för april behöver du återställa lönerna via Aktivitet - Återställ lönekörning. Markera lönerna inom perioden och klicka på "Återställ".

  Du får nu tillbaka lönerna till löneregistreringen och behöver endast spara om dem på nytt, var för sig. Som Malin skriver kan du kontrollera att det bokförs korrekt via Mer - Kontering. Uppdatera sedan lönerna som vanligt.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.