Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Manuell ändring av räntefördeling i blanketten BRE

Jag ska deklarera åt en som har avslutat verksamheten mitt i räkenskapsåret och överlåtit jordbruket via gåva därför behöver jag räkna ut ett vägt fördelningsbelopp dvs hälften av det man räknar ut automatiskt men hur kan jag manuellt uppdatera i blanketten??

Kommentarer

 • Hej, om du inte kan ändra på BRE så antar jag att du också har beräkningsbilagan BN6 och då är det den du får ändra på. Om det gäller fastighetsvärden så antar jag att du också har beräkningsbilagan FN6 och då är det den du får ändra på.

  Patrick Support
 • Funkar inte. Sparat fördelningsbelopp och det framräknade totala positiva underlaget är som det är och ska inte ändras. Sedan räknas positivt kapitalunderlag X 8,09% = positivt fördelningsbelopp fram automatiskt som om fastigheten har ägts hela året men en gåva skedde 1Juli. Så jag behöver räkna fram (manuellt justera) ett positivt fördelningsbelopp som är hälften så stort. Det ska sedan bli det värde som överlåts i blanketten N7 till den som tar emot gåvan.
  Högerklickar jag på det positiva fördelningsbeloppet så visas att automatiken är påslagen men hur kan jag stänga av den?
  Återstår kulspetsändring kanske?

 • Aha då förstår jag. Du löser detta genom att på NE-blanketten ange ditt förkortade räkenskapsår, då kommer din beräkning på BRE automatiskt att räkna ut räntefördelningen utifrån räkenskapsårets längd.

  Marie Support
 • Samma problem som ovan, men mycket kort år, jan 1-jan 3. Programmet tycks se det som två dagar, inte tre. Inget större fel, fördelningsbeloppet är ju marginellt för så kort år. Men principiellt - skall det vara 2 eller 3 dagar, d.v.s. 3-0=3 eller 3-1 =2 ?

  Med vänliga hälsningar
 • Hejsan
  Tack för din synpunkt.
  Det står inte något i inkomstskattelagen om hur exakt beräkningen ska ske utan lydelsen är "Om beskattningsåret omfattar längre eller kortare tid än tolv månader, ska fördelningsbeloppet justeras i motsvarande mån."

  Vi får se över beräkningen inför nästa år. Vi försöker ju alltid göra det som är till fördel för er deklaranter om det finns utrymme för lite egen tolkning. Vi ändrar inget nu till i år då det är marginella beloppsändringar. och vi vill inte att siffror ska ändra sig hos dem som redan gjort beräkningar med räkenskapsår som skiljer sig från det normala.


  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.