Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Mark och andra tillgångar som inte får skrivas av

I förenklat årsbokslut skall man ju ta upp ett värde på rubr tillgångar. Normalt är det ju inköpsvärdet. Men om man har fått eller ärvt fastigheten så är det inte mycket att ta upp där. Är det då lämpligt att ta upp taxeringsvärdet. Eller finns det bättre alternativ?
Mvh Eivor

Kommentarer

 • Hej, vid arv och gåva så tar man över den tidigare ägarens inköpsvärde/anskaffningsvärde, något annat alternativ finns inte.

  Patrick Support
 • Hej igen!
  Eftersom detta köp gjordes 1930 så motsvarar det inte dagens värde på långa vägar. Jag tycker det är mycket missvisande men således enda riktiga värde att ta upp i det förenklade årsbokslutet? Det egna kapitalet blir ju också missvisande och alldeles för lågt! Men det är inget att bry sig om?
  Mvh Eivor

 • Hej, även om det kan kännas missvisande så är det så reglerna är.

  Patrick Support
 • Jag har en fråga om markersättning där en kund som har ett stenbrott har fått 250000 kr i ersättning för intrång och återställning av mark.efter brytning. Är detta en skattepliktig inkomst i näringsverksamhet eller ska intäkten redovisas på blankett K7 och i bokföring kvittas mot avdrag på kontot för mark.

 • Hej,

  Intrångsersättning ska normalt kapitalbeskattas när intrånget ger en bestående värdenedgång på fastigheten. Men det är svårt att svara helt säkert och generellt eftersom varje typ av ersättning måste bedömas för sig.

  Ulf Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.