Momsrättelse

Jag behöver göra en momsrättelse. Den gäller perioden okt-dec. Det gäller en faktura som blivit osäker kundfodran och ska inte längre tas upp i bokslutet. då måste momsen rättas. Hur gör jag ?

Kommentarer

 • Jag använder kontantmetoden med tremånadersmoms.

 • Hej,

  För att göra en momsrättelse för denna period ändrar du helt enkelt i bokföringen, d.v.s. ta bort denna osäkra kundfordran. Därefter får du ta bort den momsöverföring som gjorts för perioden. Momsskattedeklarationen kommer att ändras automatiskt i och med att du ändrar i bokföringen, du kan då ta ut en ny momsskattedeklaration och kan i rutan Upplysningar notera att det är en rättning. Du får därefter ta ut en ny momsrapport för att göra en ny automatisk momsöverföring (om du har den inställningen, annars gör du en ny manuell momsöverföring).

  Med vänlig hälsning

 • Hej igen. Då uppkom nästa problem. Jag hade låst räkenskapsåret. Jag låser upp räkenskapsåret på gul. Dvs det ska gå att ändra bokslutsverifikationer. Räkenskapsåret blir gul markerat. Trots det är bokslutsverifikaten låsta. Vad gör jag nu?

 • Hej Lars,

  En verifikation som en gång blivit låst kan tyvärr aldrig ändras. I detta fall då du aktiverat bokslutsperioden igen får du alltså göra nödvändig rättelse via ett nytt verifikat och inte ändra i det befintliga.

  M v h

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.