Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Momsredovisning i Momsverktyget

En vanlig fråga just nu är hur man gör momsredovisningen i BL Ekonomi. Här beskriver vi hur det går till!

Kommentarer

 • Allt som har med moms att göra hanterar du i Momsverktyget i programmet. För att öppna Momsverktyget väljer du Bokföring - Momsverktyget i menyn.

  I fönstret som öppnas ser du rutorna 05-62 i momsdeklarationen och här visas på vilken rad som respektive kontointervall ska redovisas. I programmet ligger konton i respektive kontointervall utifrån BAS-kontoplanen. Du kan därför behöva lägga till konton eller redigera kontointervallen beroende på vilka konton just du bokför på. 

  De knappar som finns i Momsverktyget är:


  Från vänster till höger ser du:

  • Skapa momsrapport. Här klickar du för att skapa en momsrapport för perioden
  • Skapa skattedeklaration. Här klickar du för att skapa en skattedeklaration för perioden. Observera att du inte kan skicka in en utskrift av denna till skatteverket utan måste istället föra över uppgifterna till den blankett som du har fått hemskickad.
  • Momstransaktionskontroll. Här kan du kontrollera och rätta verifikationer som utgör en ev. momsdifferens.
  • Gör momsöverföring. Här klickar du för att skapa en verifikation av momsöverföringen.
  • Skapa eSKD-fil. Här kan du spara ner en eSKD-fil att ladda upp på skatteverkets hemsida med din e-legitimation.

  Om du har en momsdifferens ser du det i rutan för Momsdifferens. För perioden visar vilken momsredovisningsperiod som behandlas i momsverktyget just nu.

  Arbetsgång för momsredovisning

  1. Skapa momsrapport. En momsrapport skapar du normalt som sista aktivitet av en momsredovisningsperiod eller i början av nästa. Det är framförallt två anledningar till varför man ska skapa en momsrapport. Dels är det en kontroll att din bokförda omsättning stämmer överens med en beräknad omsättning (beräknad på beloppen för den utgående momsen). Dels är momsrapporten ett underlag för bokföring av momsöverföringen. När du skapar din Momsrapport så öppnas den i ett nytt fönster och då kan du välja att skriva ut eller spara den. Om du inte har en differens kan du gå direkt till punkt 3). Om du har en differens är momstransaktionskontrollen en bra hjälp. Här har vi listat några vanliga fel som orsakar differenser i momsrapporten.
  2. Momstransaktionskontroll. Den här funktionen i programmet gör en kontroll, verifikation för verifikation, av att den utgående momsen stämmer överens med den bokförda försäljningen. Verifikationslistan som kommer fram är uppdelad per momsprocentsats. Markera den felaktiga verifikationen och den kommer fram i verifikationsregistreringsfönstret. Nu kan du korrigera differensen och spara. Observera att programmet filtrerar fram de verifikationer som har en differens och att du måste högerklicka och välja Töm filtrering för att se alla verifikationer i verifikationslistan. Notera också att verifikationen i sig kan vara rätt men att du måste lägga till kontot i någon av rutorna i momsdeklarationen.
  3. Gör momsöverföring. Här kan du låta programmet göra en verifikation av din momsrapport, en momsöverföring. Längst ner på momsrapporten ser du hur konteringen ser ut och alltså som verifikationen kommer att bli. Observera att verifikationen kommer att bokföras per den sista i redovisningsperioden. Om det redan finns en momsöverföring i redovisningsperioden kommer den att ersättas med en ny.
  4. Skapa skattedeklaration. Här kan du spara och/eller göra en utskrift som ser likadan ut som den Skattedeklaration som du får från Skatteverket. Du kan inte skicka in utskriften men du kan lätt föra över uppgifterna till Skatteverkets originalblankett. Du kan också välja att skapa en eSKD-fil som du kan ladda upp på Skatteverkets hemsida med en e-legitimation.

  På vår hemsida www.blinfo.se hittar du information som underlättar ditt företagande och effektiviserar administrationen ytterligare.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.