Till senaste kommentaren

Nettoavdrag sjukvårdsförsäkring

Hej
Jag har en kund i ett AB som gör ett nettoavdrag för sin bilförmån. Kan man även göra nettoavdrag för sjukvårdsförsäkringen?

Vilka lönearter och belopp ska jag ha med på lönebeskedet vid nettoavdraget för bilförmånen?

Kommentarer

 • Hej Therese!

  Om vi börjar med nettoavdrag vid bilförmån så kan du använda löneart 405 Betalt för bilförmån. Om du inte har den lönearten så kan du hämta den under Uppläggning, Lönearter, Mer, Importera löneart. Tänk på att bilförmånsvärdet ska sänkas med samma belopp som nettolöneavdraget. Om nettolöneavdraget är lika stort som förmånsvärdet behöver du inte registrera någon bilförmån eller möjligen registrera den med 0 kr i belopp.

  Om du vill göra ett nettolöneavdrag för sjukvårdsförsäkringen kan du enklast kopiera löneart 405 Betalt för bilförmån. Det gör du genom att markera lönearten och välja Mer och Kopiera löneart. Ge den nya lönearten ett id som inte finns sen tidigare.

  Redigera sen den nya lönearten och ge den ett nytt namn. Sen byter du AGI-inställningen till en tom rad (längst upp i listan). Även här ska förmånsvärdet minskas med nettolöneavdraget. Om det finns en skattefri del av premien måste ett nettolöneavdrag ske ner till det värdet för att en förmån inte ska uppstå.


  Jörgen Support
 • Jag har lagt upp en extra månadslön på förmånsbeloppet.
  Förmånsbeloppet och nettoavdraget är samma.
  Så lönearten 405 är istället för nettoavdraget, löneart 940?
  Therese
 • Ja, precis. Skillnaden mellan dem är att 405:an kopplar på fältet 013 Skattepliktig bilförmån som redovisas med 0 kr i AGI:n + att den bokför nettolöneavdraget som en kostnadsreducering.
  Jörgen Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.