Till senaste kommentaren

Pensionspar/Pensionförsäkring

Hej

Om jag har en kund med enskild firma som avsätter eget pensionspar i en, HB Liv Kapitalspar pension, vilka regler är det som gäller kring om den är avdragsgill eller inte i firman? Skall den beskattas med särskild löneskatt (24,26%)?

Tack på förhand

Kommentarer

 • Hejsan
  För att få dra pensionssparande på NE vid kod R38 så måste verksamheten bedrivas som aktiv näringsverksamhet. Den måste också gå med överskott.
  Max 35 procent av ett justerat överskott får man dra av per år. Det förutsätter ju då också att inbetalning har gjorts till det här pensionssparandet för att man ska få dra det.
  Vi har en beräkningsbilaga i BL Skatt som heter BPN som kan räkna ut exakt avdragstak. 
  Det blir löneskatt med 24,26 procent på ditt avdrag för pensionssparande. Den skatten är också avdragsgill och kommer upp i ruta R39.  Marie Support
 • Hej
  Så lång är jag med frågan nu är ju kapitalförsäkringen är avdragsgill eller inte? För om jag har förstått saken rätt när jag har googlat på saken så är inte alla avdragsgilla?
  Mvh Sara
  Sara Bylund
 • Hejsan!
  Ja det beror på hur försäkringen är klassad om den är klassad som en P-försäkring eller en K-försäkring. Det brukar framgå av själva försäkringsbrevet. Är den K-klassad är den inte avdragsgill.
  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.