Till senaste kommentaren

Periodisering av intäkt för föregående månad

Hej

Jag fakturerar i början av varje månad, för upparbetad tid i föregående månad. Hur för jag enklast tillbaka intäkten till den månad det avser? Går det att göra med automatik på något sätt?

(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej,

    Vid mindre belopp är det normalt sett inte nödvändigt att periodisera detta annat än i bokslutet. Men man får dock för den skull inte medvetet skjuta på faktureringen för att kunna redovisa momsen i nästa period. Ett sätt för dig att komma runt det är att ändra i rutinerna så att du fakturerar i slutet av varje månad istället för i början på nästa.

    Men om du ska göra som du föreslår finns ingen automatik du kan ställa in utan du måste komma ihåg att göra det manuellt i samband med faktureringen med hjälp av programmets funktion för periodisering, där du även kan periodisera bakåt. Det innebär att du bokför försäljningen på ett konto för upplupna intäkter, tex 1790, vilket du kan ange på artikeln eller i registreringsbilden. Välj sedan Mer - Kontering för att skapa en periodisering på aktuellt konto. Här anger du till vilket konto försäljningen ska bokföras på och till vilket datum det ska periodiseras. Om du periodiserar försäljningen bör du också periodisera momsen, och här blir det lite trixigare eftersom du i sånt fall också behöver få in momsen på samma konto i konteringen, dvs 1790. Jag tror att det enklaste är att lägga två kompletterande rader i konteringen, där du debiterar 2610 och sedan bokar in det på 1790 på en ny rad som du sedan periodiserar på samma sätt som ovan.

    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.