Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Provision

Hej!
En kund vill ge sin anställda provision på de produkter hon säljer. Den anställda arbetar 50% och har månadslön och kommer få provisionsstillägg varje månad. Jag arbetar i lön plus och undrar hur det fungerar vid registrering av provision. Påverkar det semesterunderlaget? Hur fungerar det med skatt? Kan man använda löneart 153- provision som redan finns upplagd?

Kommentarer

 • Hej Terese,

  Det går utmärkt att använda löneart 153 - Provision. Den är inställd att dra skatt enligt engångsskattetabell, vilket är vanligt för de typer av lön som betalas ut i klump och vid enstaka tillfällen. Här kan du läsa mer om beskattning av engångsbelopp.

  Skatten baseras då på den anställdas årslön och du behöver därför se till att den stämmer någorlunda på anställdakortet under fliken Lön och skatt, och knappen "Konstanter för användning i formler på lönearter". För en anställd som har månadslön brukar årslönen beräknas: Månadslön * 12,2.

  Provision är semesterlönegrundande och för att detta ska räknas med behöver du se till att lönearten är markerad som underlag för Rörlig lön samt Löneunderlag semesterberäkning med procentregeln. Denna ersättning kommer då att räknas med oavsett vilket semesteravtal som används.  Med vänlig hälsning

  Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.