Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

R43 - Beräkna Egenavgifter exakt

Jag vill få egenavgifter beräknat exakt, hur får jag programmet att göra detta? Det har ju beräknats något nu men det läggs inte in automatiskt i R43, måste jag skriva in manuellt?

Kommentarer

 • Det som räknas ut på blankett NE i ruta R43 är schablonavdraget som du har rätt till. I normalfallet är det 25 procent av överskottet vid R42. Sedan påförs de verkliga egenavgifterna i skatteberäkningen på överskottet vid R47 (minus ev reducering för sjukpenning).
  Önskar du få mer exakt i din beräkning så kan du börja med att sänka procentsatsen i rutan vid 4,3 till ca 19 procent (det beror på vilken ålder samt hur hög inkomst deklaranten har). Då kan du se att du nu har fått andra beräknade egenavgifter i skatteberäkningen eftersom din inkomst då blivit högre.
  Tycker du att differensen mellan schablonavdraget och de du kommer påföras är okej behöver du inte göra något mer, annars kan du justera avdraget vid R43 tills du känner dig nöjd. Tyvärr har vi ingen funktion i dagsläget som beräknar mer exakta egenavgifter (det behövs ju i princip bara då man avslutar en firma och inte vill ha avstämning av egenavgifterna året efter). 

  Marie Support
 • Jag sitter nu och kämpar med att få till det. Avsatt P-fond som ska överlåtas till AB
  Vill få exakt egenavgifterna för att se om vi måste öka eller kan minska P-fonden

  Pia N
 • Hejsan!
  Gå in på NE.
  Klicka på knappen Ändra till höger om R43
  Markera att du vill beräkna ett mer exakt schablonavdrag.

  Detta fungerar om det inte är något specialfall som förtida uttag av pension, stödområde 10 procent. Men jämför gärna de egenavgifter som visas i skatteberäkningen som det belopp vi visar vid R43. De ska ligga nära varandra.
  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.