Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Räntefördelning eller periodiseringfond?

Hej
Jag har några enskilda näringsidkare som i dessa oroliga tider har det kärvt. Jag håller nu på med deklarationen för 2019 och försöker frigöra lite kapital. Jag fick något tips om räntefördelning men kan inte så mycket om det. Hur slår det kontra att avsätta till periodiseringsfond? Och hur ska man tänka framåt för att de inte ska få en allt för stor "ryggsäck" med avsättningar som för eller senare måste beskattas?

Kommentarer

  • Hej,

    Räntefördelning ska du bara använda vid höga inkomster (över brytpunkten för statlig skatt, dvs över drygt 500 000 tkr) - då blir skatten på det räntefördelade beloppet bara 30% till skillnad från över 50%. Räntefördelning ger ingen ryggsäck alls.
    Periodiseringsfond öppnas nu möjligheterna för att använda ännu mera genom ny lagstiftning pga krisen, nämligen att hela resultatet (100%) ska kunna sättas av för inkomståret 2019. För att kunna återföras 2020 och möta ett sämre resultat. Även de vanliga reglerna om p-fond är fördelaktiga med upp till 30% avsättning. Ryggsäcken med periodiseringsfond är om återföringen måste göras när man har överskott i verksamheten - då blir det ju skatt och egenavgifter på återföringen, dvs då blir det verkligen bara ett lån från staten.
    Ulf Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.