Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man redigera användare som loggat in i molndatabas?

I vårt nystartade program finns f n tre användare:
#1 Anders Engman (som hjälpte till att starta upp)
#2 Nisse (jag själv)
#3 som jag vill ge ett namn (Lasse) Men jag (som är administratör) kan tydligen inte redigera namnet, den rutan är spärrad och där står bara en *. Jag kan inte heller ändra mitt eget namn (om jag nu skulle vilja göra det) Hur göra??

Kommentarer

 • Hej,

  Du lägger först upp användare under Arkiv - Systemunderhåll - Användare där du som inloggad administratör i BLA ska kunna fylla på med ytterligare användare.

  Därefter kan du ge rättigheter till molndatabasen för den nya användaren genom att välja Arkiv - Systemunderhåll - Databas - Databas i molnet - Användarrättigheter - Nya användare per kundnummer.

 • Detta var egentligen inte svar på min fråga. Jag har ju redan användare #3 inlagd och vill komplettera denna användare med hans namn. Om jag gör som du skriver kan jag ju inte lägga till en tidigare inlagd användares namn. Och jag hittar inte hur jag ger en ny användare vare sig nytt nummer eller namn. Tydligen någon funktion som jag inte hittar eller inte förstår logiken kring.

 • Hej,

  Även om databasen ligger i molnet så ligger ännu inte användarhanteringen i molnet, utan användarhanteringen, så som namn på användare och dylikt, styrs lokalt utifrån varje enskild dator som är uppkopplad mot molndatabasen.
  Så vill du ändra namn på användaren så är det under Arkiv-Systemunderhåll-Användare som detta kan göras. Men notera att den användare du ser är användarna som varit inloggade i molndatabasen, vilket i praktiken kan betyda att det är en användare som finns på en annan dator om du varit inloggad från en annan dator samt att om du byter namn på användaren så uppdateras det inte direkt i den listan över molnanvändare du kollar på, eftersom den visar vad användare hette när den loggade in för första gången. Ska denna uppdateras behöver du först byta namn på användaren, sen ta bort den via menyn Arkiv-Systemunderhåll-Databas-Databas i molnet- Användarrättigheter-Befintliga användare i företaget så kommer det nya namnet dyka upp här sen när användaren loggat in på nytt.

  Förhoppningsvis får vi möjlighet att förbättra/förenkla användarhanteringen i molnet i framtiden!

  MVH

 • Hej!
  Vill lägga till rektorn så jag har någon slags backup eller iaf så hen kan titta. Har skapat en ny användare men hur gör jag sen?

  Ankie
 • Hej Ankie,

  Om rektorn installerat BL Administration i sin dator och sedan ansluter mot aktuellt molnföretag så kommer användaren att dyka upp under arkiv - systemunderhåll - databas i molnet - användarrättigheter - befintliga användare i företaget. Det bästa är att man namnger sin användare i programmet man jobbar ifrån, detta görs under arkiv - systemunderhåll - användare - normalt finns det en standardanvändare med namnet * som man kan ändra på.

  Att ansluta mot ett befintligt molnföretag görs lättast med en molnfil som du kan skapa i programmet på din dator via arkiv - val av företag - högerklicka på aktuellt företag och välj exportera molninställningar för markerat företag - spara fil och mejla den vidare. Den filen läses in i programmet där rektorn jobbar via arkiv - val av företag - Merknappen - skapa företag från fil med molninställningar - peka ut filen och välj öppna. 

  Ring oss gärna på 0650-541405 om du har funderingar.

  M v h
  Anders

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.