Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Registrera betalningar av kreditfakturor

Ser att jag har ej bokförda kredtifakturor som ligger som minusposter i "kontrollera reskontra". Kan jag gå in under "registrera betalning" för att bokföra dessa? Är det något särskilt jag behöver tänka på i detta moment?

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej!

  Med ej bokförda fakturor antar jag att du menar att de har status Ej betald eller Förfallen? Om den ursprungliga fakturan är registrerad som betald i reskontra ska du registrera kreditfakturan som betald också. Om det är så att varken den ursprungliga fakturan eller kreditfakturan är registrerade som betalda ska du också göra detta. Du gör det under Aktivitet - Inbetalningar. Markera fakturan och klicka på Betalning som vanligt och sen Uppdatera.

  Ha en trevlig dag!

 • Tack för svar. Ja, jag menar de fakturor som står som Förfallen, ej betald.

  Låt säga då att vi har först skapat en faktura på beloppet 2500:- därefter en kreditfaktura på samma belopp -2500:- och därefter en ny korrekt faktura till kund på 2600:-

  Som jag förstår det så skall både +2500 och -2500 köras igenom under fliken Aktivitet - inbetalningar genom att markera dessa fakturor och klicka på betalning och därefter uppdatera.

  Därefter samma sak vad gäller faktura +2600:-

  Korrekt?

 • Hej!

  Ja, ursprungsfakturan och kreditfakturan på 2500 kr och -2500 kr registreras båda som betalda eller, om du vill, avförda. Dessa kan uppdateras separat eller tillsammans med betalning av vanliga fakturor.

  Fakturan på 2600 kr registreras som betald när du fått pengarna från kunden.

 • Hej,

  Om en kund betalat in en faktura som nu ska krediteras, ska vi skicka en kreditfaktura samt betala tillbaka beloppet eller ska de fakturera oss? Vill undvika extra besvär för kunden.

 • Hej Anne-Marie,

  Det enklaste är att du registrerar en kreditfaktura och betalar tillbaka beloppet, om de inte vill ha det innestående inför en kommande faktura. Registrera kreditfakturan som betald i systemet i samband med att du betalar ut pengarna till kunden.

 • Hej,
  jag har en faktura som ej blev betald som sedan kreditfakturerades. Nu står både fakturan och kreditfakturan som ej betald. Hur gör jag snyggast för att få bort posterna alternativt få dem att lysa gröna? Inga transaktioner har skett på bankgiro.

  Maivy
 • Hej Maivy,

  I inbetalningsrutinen finns en knapp som heter avför som du kan använda dig av. Markera först fakturan som inte betalades och klicka där, välj t.ex. dagens datum, programmet spegelvänder då den ursprungliga konteringen. Gör sedan samma sak med kreditfakturan, avför den på samma datum. Totalt blir det +-0 i bokföringen och ingen transaktion bokförs mot bankgiro. I reskontran står dessa fakturor med anmärkning avförd.

  M v h
  Anders

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.