Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

kontering vid ROT/RUT-fakturor

Hej,
Ställde tidigare idag en fråga här i forumet angående hur man ska göra inställningar för rot och rut-fakturor så att bokföringen ska bli rätt. Fick svar som där jag ombads att förtydliga frågan, vilket jag gjorde. Men nu kan jag inte hitta tråden??
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Kent,
  Jag ser inte ditt svar här heller, måste kontrollera om det är ngt som är krångel här i forumet.
  När den här fakturan kommer upp i administrationsverktyget hos byrån så ligger den konterad som en vanlig försäljning. Sen kommer ju halva betalningen, den från kunden, först och plockar av kundfordringarna. Och sen när du får pengarna från skatteverket bokar man resten.

  Det är också så att den kontering som föreslås i administrationsverktyget, alltid går att ändras innan man skickar in den i ett bokföringsprogram.

  Ha en bra dag

  Marie Support
 • Hej igen,
  Min kund tillämpar kontantmetoden. Och eftersom jag ur det förslag på bokföring som kommer upp i administrationsverktyget inte förstår hur det hela är tänkt att funka så undrar jag:
  1. Hur ser bokföringen ut när kunden betalt sin del.  
  2. Hur ser bokföringen ut när skattereduktionen betalas in.
  Förutsättning  enligt följande:
  Totalbelopp 19732,50, Netto 15786, Moms 3946,50, Rotavdrag 3900. Fakturabelopp till kund 15834 kr

  Sedan har jag en fråga om vad som menas med att man "följer inlägget". Jag har gjort en del inlägg men inte fått något mail eller annat som indikerar att det svarats eller gjorts kommentarer??
 • Hej,

  Bokföringen blir som en vanlig kundfaktura vilket konto som blir beror på vilket betalsätt ni anger vid registrering av betalningen.
  Programmet känner tyvärr inte av att det är en Rotfaktura eller Rutfaktura och du kan heller inte ansöka om skattereduktion i DF därav kommer skattereduktionen också bli som en vanlig inbetalning (även här får ni välja betalsätt så det hamnar på det konto ni vill ha).

  Att du inte kunde följa inlägget beror på att det var ett tekniskt fel just då men som nu är åtgärdat. Är det något svar som du saknar återkom så skickar vi dig länken.

  Trevlig helg!
  Malin Support
 • Fattar jag rätt att rot-fakturan bokförs som en faktura med moms och intäkt baserat på det som belopp som kunden ska betala.
  När sedan skattereduktionen betalas in till företaget så ska detta bokas med moms och intäktsföras?
  När det gäller forumet så bör jag väl få notering via mail när det kommer nytt inlägg eller svar. Eller hur ska det funka?

 • Hej Kenth,
  Redovisar du enligt kontantmetoden ska momsen redovisas per den dag du får betalt. Det innebär att du bokför moms dels på den betalning du får från kunden och dels på den betalning du får från skatteverket. Det blir alltså momsredovisning vid två olika tillfällen.

  Det är så att du ska få en notering via mail när det kommer nya svar eller inlägg, vi kollar upp detta med kundos support
  Malin Support
 • ........och denna andra inbetalning (skattereduktionen) ska jag lägga in som en helt separat betalning utan koppling till den faktura som skattereduktionen avser?
  Och ursprungsfakturan blir fullbetald när kunden betalt sin del?

  Fortfarande ingen notering vid svar eller inlägg.
 • Hej Kenth

  När du först får betalningen från kunden så markerar du fakturan som betald med det belopp kunden betalt, den kommer då bli delbetald när du sedan får skattereduktionen från skatteverket adderar du resterande summa under betalning på fakturan vilket gör den fullt betald.
  Mattias Support
 • Fortfarande ingen notering vid svar/ nytt inlägg
 • Hej Kenth,
  Allt ser riktigt ut härifrån och din mailadress finns med under dina inlägg. Kan det kanske vara så att de hamnar i din skräpkorg?


  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.