Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Semesterersättning direkt på timme

Hej,

Vad gäller egentligen för anställda som är timanställda när det handlar om semestersättning. Våra anställda som går på timme är fast anställda. När jag gick på utbildning hos er så blev jag tillsagd att vi ej ska ge ut semesterersättning per timme direkt på varje månadslön om de är anställda mer än 3 månader utan ska då betalas ut i samband med semester.

Nu när jag har pratat med en konsult så säger hon att man inte får spara ersättningen och betala ut i samband med semester utan måste ske varje månad. Vad är det som gäller här?
Caroline (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Caroline,
  Det vi lärde ut under utbildningen som du gick hos oss är korrekt. Är det så att den anställde har tillsvidareanställning så får inte arbetsgivaren enligt semesterlagen betala ut semesterersättning direkt per timme. Dessa anställda ska tjäna in sin semester under intjänandeåret och ta ut dessa intjänade dagar under semesteråret.

  Vänligen
  Erika Support
  (Uppdaterad )
 • Hej igen,

  Nu blev det en ny diskussion med vår lönekonsult som påvisa semester lagen 16. Hon säger att den måste enligt lag betalas ut per månad eller i en klumpsumma under intjänandeåret. Vi har sparat in deras semesterersättning på 12% under intjänandeåret och sedan delat upp den på 25 dagar som senare betalas ut för de dagar de tagit ut deras semester. Detta för att de inte ska "slösa" bort sina pengar så att de inte har råd att ta ut semester.

  Blir inte klokare av att läsa lagen utan anser att vi gör rätt.

  Kan ni vänligen bekräfta detta igen.

  MVH Caroline
  Caroline
  (Uppdaterad )
 • Hej Caroline,

  Här är ett urklipp från lagen:

  5 §   När det gäller en anställning som avses pågå i högst tre månader och som inte varar längre tid, får det avtalas att semesterledighet inte ska läggas ut. I sådant fall har arbetstagaren rätt till semesterersättning. 

  Källa: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/semesterlag-1977480_sfs-1977-480


  Alltså: Det är möjligt att betala ut semesterersättningen direkt, men som arbetsgivare är man skyldig att se till att den anställde erhåller betald ledighet om anställningen varar längre än tre månader.

  Vi har gjort en sammanfattning kring semester där vi också bekräftar ovanstående. Den finner du HÄR. Läs under rubriken "Korta anställningar".
  Med vänlig hälsning
  Johan Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.