Till senaste kommentaren

Automatisk bokföring av semesterlöneskuld

Hej
Det är första året jag gör bokslut i det här företaget. Borde inte 7090 Förändring av semesterskuld och konto 2920 Upplupna semesterlöner vara samma belopp? Om så är fallet ska jag göra någon justering för hur den automatiska bokföringen av semesterskulden bokför. Så att konto 7090 också justeras och inte bara 2920.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Linda,

  När du bokför semesterskulden i programmet så är det 2920 Upplupna semesterlöner (=semesterskuld) programmet tittar på, då det är där skulden ligger, och justerar så att saldot stämmer med semesterskuldlistan. 7090 Förändring av semesterskuld justeras med samma belopp som 2920, då det är just det som är förändringen. Däremot när semester betalas ut så är det bara 2920 som berörs då skulden minskar, inte 7090. Därmed kommer de bokförda beloppen totalt att skilja sig åt mellan dessa konton.

  Malin Support
  (Uppdaterad )
 • Hej
  Ok och det ska vara så eller? Det ska inte justeras? Jag tänker att första året borde de vara lika i alla fall?

  (Uppdaterad )
 • Är det ett nytt företag så att det inte har betalats ut några semesterlöner alls under året? Isf kan det tänkas vara lika, men i sådana fall kanske du skulle ringa in till oss på supporten istället så vi får kolla. Men om ni har betalat ut semesterlöner som därmed har minskat skulden på 2920 så kommer de bokförda beloppen att vara olika och ska inte justeras så länge allt är rätt registrerat.
  Malin Support
 • Hur får jag fram en semesterskuldlista per anställd med antal sparade dagar och belopp per den 31/12 2019?
  (Uppdaterad )
 • Hej,
  Den listan kan man bara skriva ut innan du gjort ett semesterårsbyte, den ligger under Utskrift, Semesterskuldslista.
  Marie
  (Uppdaterad )
 • Vid utbetalning av semesterlön borde väl även konto 7090 minska och konto 7082 öka eller? Jag har fått klagomål från revisorn att konto 7090 är för högt och 7082 är för lågt!
  (Uppdaterad )
 • Hej Mats!

  Eftersom kostnaden för semester bokförs året före uttaget på konto 7090 (med konto 2920 som motkonto). Så kommer istället skuldkontot 2920 minska vid uttaget av semester. Detsamma gäller för upplupna sociala avgifter på semester.
  Konto 7090 kommer att visa årets intjänade semester, som ska tas ut kommande år.
  Jörgen
  (Uppdaterad )
 • Hej!

  Jag gör bokföringen i två företag och jag får inte den löpande uppbokningen av semesterlöneskuld att fungera. Jag har klickat i automatisk uppdatering under Företagsuppgifter/Lön.
  ANDREAS
 • Hej Andreas!

  Du behöver i företagsuppgifterna för löner under fliken Grunduppgifter markera Automatuppdatering till bokföring + under fliken Semesterhantering markera Bokför semesterskuld när löneperiod slutförs. Du ska då få en fråga efter att lönen uppdaterats om du vill bokföra semesterlöneskulden. Du får samma fråga om du under Aktivitet väljer Semesterskuld, sen klickar på Bokför.


  Jörgen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.