Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Semestertillägg vid både fast o rörlig lön

Hur beräknas semestertillägg om anställd har en provision som normalt sett utgör ca 40 procent av bruttolönen. Fast lön utgår med samma summa varje månad.
Hu blir löneberäkningen när denne tar ut semesterdagar ? 

R (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Om man går efter semesteravtalet "månadslön med semestertillägg" så är tillägget på lönen 0,8 % av månadslönen, tillägget på rörliga delar 0,5% av beloppet:

  Tillägg på rörliga delar % – Procent av rörligt löneunderlag som utgör rörligt tillägg per dag enligt semesterrätten. Beräkningen görs alltid på rörligt löneunderlag som tjänats in året före semesteråret, detta gäller även vid sammanfallande intjänandeår/semesterår.

  Om man i stället använder sig av "Sammalöneregeln" som baseras på semesterlagen (12%) så är tillägget på den regelbundna lönen 0,43% och tillägget på rörliga delar 12% av beloppet.
  Marie Support
 • Om jag förstått rätt blir det väldigt högt semestertillägg? Särskilt om den anställde har stor del rörlig del? I detta fall 50 % rörlig del "ovanpå" den fasta delen.Särskilt om man jämför med de som endast har månadslön. Är det rimligt? Finns det någon regel som är mer vanlig än den andra? Under semestermånaden, görs då något avdrag? Annars blir det, om jag räknat rätt, en "extra lön" på ca 50 % av en normal månadsersättning, i allafall  "sammalöneregeln", de andra reglerna ger lägre ersättning? Hur ska man tänka som arbetsgivare?
  R
 • Hej,
  Om det är så att man har en normal månadslön som är ganska låg och rörliga delar som är mycket högre så är det bättre att man använder sig av procentregeln på dessa anställda.Det innebär att det blir en total semesterlön/dag och i det underlaget så ingår all intjänad lön under intjänandeåret. Finns det kollektivavtal i detta företag så ska du så klart kika där vad de säger.
  Ingalill Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.