Sjuklön

Hur hanterar programmet sjuklön när en del av lönen är provisionsbaserad?
Håller programmet reda på det? Använder lön+ och kalendariet.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Ulla,
  Har du lagt in även den provisionsbaserade lönen under K1 månadslön på anställdakortet eller ligger den på en egen konstant?

  Om provisionen ligger tillsammans med månadslönen på K1 så räknas hela den summan in vid en beräkning av tex sjuklön, ligger den däremot på en egen konstant så bör man se över formeln på lönearterna som används för att den ska komma med i beräkningen.

  Med vänlig hälsning
  Madelene Support
  (Uppdaterad )
 • Eftersom provisionen inte är fast utan beror på, i detta fall, hur mycket en anställd sålt för så använder jag löneart 150 (provision med tabellskatt). Information om storleken på provisionen får jag av företagaren jag upprättar lönen åt. Vad ska jag göra för formel / inställning för att det ska bli rätt?
  (Uppdaterad )
 • Hej Ulla!

  Det finns inget sätt för programmet att automatiskt göra någon slags snittberäkning av provisionslönerna och sedan göra en beräkning av sjuklönen/-avdraget efter den.

  Istället måste du först räkna ut vad anställde har i provisionslön per månad. Du bör utgå från en så pass lång period att beräkningen blir rättvisande. Sedan kan du på anställdakortet under fliken Lön och skatt, klicka på Konstanter för användning i formler på lönearter och där fylla i värdet vid Fasta tillägg.

  Då kommer sjuklönen att beräknas på den ordinarie månadslönen + det fasta tillägget. Tänk på att även avdrag för andra avvikelser kommer att påverkas av det fasta tillägget.
  Jörgen Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.