Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Skicka E-faktura

Hej
Skickade igår en e-faktura till ett stort bolag. Fick den i retur "Fel vid validering".
Ofta går dessa felmeddelanden att förstå men nu förstår jag inget.
Detta står:
(1) Skattesatsen skall överstiga 0.
Information:
Fakturan saknar moms eller är inte kodad omvänd moms, vänligen rätta och skicka om. Fakturan har ej kommit XXX tillhanda och kan därmed inte betalas innan korrigering.

Fakturan är skickad som omvänd moms med rätt blankett. Men dom säger att ngt ska kodas?!
Vet att i andra bokföringsprogram kodar man dessa typer att fakturor, men jag hittar inget i BLA som har med detta att göra.

Tacksam för svar.
Jessica

Kommentarer

 • Hej Jessica,
  Det de menar med att "koda" faktura är att det ska stå "Omvänd skattskyldighet" i en benämningsrad. Detta gör att mottagarsystemet känner av kodningen och den ses som en faktura med byggmoms.
  Blanketten i fråga uppfyller inte detta då det är filen (XML-filen) som är viktig i detta läge. Därav så lägger vi in Omvänd Skattskyldighet i en benämningsrad.

  Det ska även bockas i momsfritt på fakturan.

  Mvh
  Niklas Support
 • Hej Niklas.
  Det står "omvänd skattskyldighet" på fakturan iom att man väljer den mallen.
  Men du menar att man måste skriva det manuellt i själva fakturan likväl som att man ex skriver en artikel eller annan fritext?
  Självklart är rutan momsfritt ikryssad.
  Jessica
 • Hej Jessica!

  Du behöver även skriva in Omvänd skattskyldighet i ett benämningsfält, förutom att välja rätt mall, för att fakturan ska gå igenom och skickas:


  Med vänliga hälsningar

  Kristina Support
 • Fast jag har ju valt rätt mall och alla andra inställningar för omvänd moms.
  Men kunden saknar kodning säger dom.
  Det borde betyda att deras system inte kan läsa av mallen?!

  Jessica
 • Hej Jessica!

  Systemet kollar på om det står texten omvänd skattskyldighet i benämningsfältet därför får du detta meddelande. Prova skriv in det och kolla om det går att skicka iväg fakturan då.

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support
 • Fler kunder önskar Edi fakturor och frågan kommer upp oftare nu. Det vore helt klart önskvärt att hitta en modell för att slippa manuell hantering. För den som har stora mängder att fakturera och även olika leveranssätt är detta bristfälligt och genererar merarbete och längre kredittider för kunderna.
  Annelie Raquette
 • Hej Annelie!

  Är det uppstarten av E-faktura som du menar då, eller är det själva faktureringen?

  Med vänliga hälsningar

  Kristina Support
 • När man skickar en faktura med edi går det med ett original som ser ut som den pdf vi har skapat. Men text för omvänd skatt mm. För mottagaren ser Edi fakturan annorlunda ut, utan information för omvänd skatt. De ser ju det på bifogad original faktura men den hanterar felaktigt i systemet, vilket kräver manuell hantering. Returer kommer således med information om att sänd faktura saknar rätt kodning. Vilken den inte gör. Då behöver vi med andra ord kreditera och sända en ny faktura där vi måste lägga in informationen som en textrad/artikelrad manuellt i fakturan.Så själva faktureringen.
  Annelie Raquette
 • Hej Annelie!

  Då tror jag att jag är med på vad du menar. Det gäller alltså Edi-fakturor där det är omvänd skattskyldighet. Där behöver man skriva in texten i ett benämningsfält för att det ska bli rätt fast man väljer rätt mall i BL Administration (omvänd skattskyldighet).

  Jag kan hålla med dig om att systemet borde hålla koll på det och skicka med rätt information med fakturan. Jag framför din synpunkt så får vi se om det är möjligt att få till någon förändring men tyvärr kan jag inte lova något.

  Med vänliga hälsningar
  Kristina Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.