Välkommen till Björn Lundéns forum för frågor & svar! Här hittar du svar på dina frågor dygnet runt och året om – men du kan även skriva nya frågor till oss, samt bifoga filer, mm.
Vi svarar dig varje vardag kl 09.30 - 16.00
Björn Lundén är ett kunskaps- och programvaruföretag som sedan mer än 30 år förenklar vardagen för små och medelstora företag. Främst genom att erbjuda moderna programlösningar, begriplig information och praktiska verktyg för att sköta företagets skatt och deklaration, redovisning, löner och personalfrågor.
Vårt mål är att vad du än undrar över när det gäller ditt företagande så ska du kunna få information och verktyg från oss. Det kan vara i någon av våra många böcker eller e-böcker, genom våra dokumentmallar, i något av våra ekonomi- eller skatteprogram, med hjälp av någon av våra appar eller webbtjänster, genom vår frågeservice eller på någon av våra kurser eller webbkurser.
Om man vill undvika att bryta mot stadgarna så finns det sätt att gå runt detta.
Du kan läsa om hur vi ser på saken nedan
Problemet i samfällighetsföreningar
Det största problemet i samfällighetsföreningar är att föreningsstämma ska godkänna utgifts- och inkomststaten samt att en debiteringslängd ska läggas fram på stämman för att föreningen ska kunna göra den stadgeenliga uttaxeringen. Utan den kan föreningen få brist på pengar.
Lösningen ligger i stämmans beslutförhet
Lösningen i båda föreningsformerna ligger i det faktum att en föreningsstämma är beslutför oavsett hur många (eller i det här fallet hur få) medlemmar som är med på stämman. Samma sak gäller för övrigt även i aktiebolag, men i ett enmansaktiebolag blir det inget problem.
Detta innebär att, under förutsättning att en kallelse har gjorts enligt konstens alla regler, kan stämman genomföras även om exempelvis endast föreningens ordförande är närvarande. Han eller hon kan ensam ge sig själv och övriga i styrelsen ansvarsfrihet, utse styrelse och revisorer mm. Enligt Bolagsverket behöver i ett sådant här fall stämmoprotokollet inte justeras, utan endast undertecknas av den enda närvarande personen, vilken betraktas som ordförande för stämman.
I en bostadsrättsförening kan alltså stämman i en sådan situation ta beslut om att fastställa årsredovisningen. Man kan därmed teckna ett fastställelseintyg på förstasidan av den bestyrkta kopian av årsredovisningen. Därmed anses årsredovisningen avlämnad.
I en samfällighetsförening kan alltså stämman i en sådan situation godkänna debiteringslängden samt förklara att utgifts- och inkomststaten är framlagd på stämman. Därmed kan uttaxeringen göras enligt styrelsens förslag.