Till senaste kommentaren

Slutlön för månadslönad som fortsätter som timanställd

Jag har en anställd med månadslön som slutat den tjänsten i juni, men kommer att fortsätta som timanställd vid behov. Jag ska betala ut intjänad semester och komp nu, kan jag då använda funktionen slutlön? Anställningen upphör ju inte, bara anställningsformen. Kan jag annars lägga slutdatum och göra slutlön, och sedan ta bort slutdatumet och ändra löneavtalet?
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Lotta,
  Ja du kan göra en slutlön nu för att betala ut intjänad semester och komp. Sedan får du gå in under Uppläggning anställda - Klicka på Mer - Välj anställda som slutat. Gå in på den anställde och ta bort avslutningsdatum. Gå sedan in på fliken Semester och ackumulatorer och ändra semesteravtal till Inget. Ändra även Löneavtalet under Lön och skatt-fliken.

  Med vänlig hälsning
  (Uppdaterad )
 • Hej, jag är i samma situation som ovan men har på den anställde redan ändrat till timmar och ändrat i semesterinställning men dagarna är kvar. Värdet per dag har följt med men jag gjorde ingen slutlön. Kan jag välja någon särskild lönerad för att utbetala den semestern som är sparad samt intjänad under innevarande år i detta läget? Blir det 30% på utbetald semester?
  Marie Bondesson
 • Hej Marie,

  Om du redan ändrat semesteravtalet till "Inget" så finns det inte längre någon koppling till avvikelserna och därmed inget sätt att betala ut varken pågående intjänad eller kvarvarande/sparad semester. Du behöver därför justera semesterdagarna manuellt under Aktivitet - Ingångsvärden lön. Du kan betala ut semestern med löneart 140, förutsatt att du vet värdet och antalet dagar.

  I annat fall rekommenderar jag att du aktiverar semesteravtalet på anställd, gör en slutlön och uppdaterar den. Sedan återanställer personen och då väljer semesteravtal "Inget" och kör på med timlön och semesterersättning direkt.

  Med vänlig hälsning,
  Johan Support
 • Hej Johan, jo jag har både värdet och antal dagar på den anställde så jag kan betala ut semestern med löneart 140 så bör det bli rätt. Men jag har en annan anställd som slutar sin månadsanställning den 29/8 och går därefter över på timmar vid behov. Utbet för augusti kommer ske nu i september och då kommer jag göra slutlön först i oktober månad för den personen. Men om den personen samtidigt har arbetat timmar  i september som jag ska registrera hur blir det? ska jag göra olika lönekörningar på samma person?

  Marie Bondesson
 • Hej Marie,

  Timlön är inga problem att registrera i samband med slutlönen och detta kommer att tas med korrekt i semesterberäkningen.

  Med vänlig hälsning
  Johan Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.