Till senaste kommentaren

Studieledighet på deltid och sammanfallande intjänandeår och semesterår

Hej!

Vi har två stycken heltidsanställda som har fått tjänstledigt för ett par års studier, troligen så kommer de båda att byta jobb efter avslutad utbildning. De jobbar deltid hos oss på ca 20% (sen i slutet av sommaren), det kan variera lite från månad till månad men de har båda ett ursprungligt schema som de ämnar följa. De plockar ut betalda semesterdagar vissa pass (enligt deras ursprungliga schema som idag ligger kvar i löneprogrammet).

Vi har BL Lön Plus och jobbar med sammanfallande intjänandeår och semesterår. Hur lägger vi upp detta smidigast i programmet så att vi undviker att de får en semesterskuld vid årsskiftet 2020/21? Vid årsskiftet, detta året, så kommer det att gå bra eftersom att de har ganska många sparade semesterdagar som man eventuellt kan använda för att korrigera en skuld (tjänstledigheten är ju inte semesterlönegrundande). Denna terminen har jag alltså angett tjänstledighet samt semester, i kalendariet, på samtliga pass som de inte har arbetat. De båda har 25 dagar i semesterrätt.

Hälsningar,
Tobias E
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej Tobias,

  För att det inte ska uppstå någon semesterskuld vid nästa semesterårsskifte gäller det att de inte tar ut fler semesterdagar än de förväntas tjäna in under året. Det finns lite olika sätt att hantera detta på men min rekommendation är följande;

  Låt heltidsschemat ligga kvar i grunden och lägg in tjänstledighet etc för alla dagar de inte arbetar (enklast här kan vara att lägga in tjänstledighet för hela månaden och sen ta bort för de dagar som de arbetar eller tar ut semester, antingen i kalendariet eller via Avvikelser –’Redigera avvikelser’ i löneregistreringen).
  Beroende på hur många dagar i veckan de jobbar i genomsnitt räknar du ut manuellt hur många semesterdagar de förväntas tjäna in under året. T.ex. om de jobbar 1 dag i veckan motsvaras 5 veckors semester av 5 arbetsdagar, och om de jobbar 2 dagar i veckan motsvaras det av 10 dagar. Lägg in detta som antal betalda dagar i semester IB (Uppläggning – Övrigt – Semester IB). På lönebeskedet kommer de då att se att de har t.ex. 5 dagar att ta ut under året och inte 25 (detta behöver isf redigeras om de avbryter sina studier eller jobbar mer under t.ex. sommaren). Det kan vara bra att informera dem anställda om att denna siffra är preliminär och kan komma att ändras om de arbetar fler/färre dagar än enligt nuvarande schema.

  Malin Support
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.