Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Summa tillgångar och skulder/eget kapital = 0?

varför skall tillgånger och skulder tillsammans vara noll? Jag har inga skulder, bara tillgånger och förstår inte hur jag lägger upp företaget efter att under förra året ha använt Visma eget AB.

Christoph Hub

Kommentarer

 • Hej Christoph,

  Det är bara så det ska vara, det är en ekonomisk lag. Tillgångarna har du fått antingen via skulder eller t.ex. eget kapital. Om du inte vet skuldkontot är det med största sannolikhet eget kapital konto 2010 som du ska använda för att på så vis för summa IB = 0.

  Jag antar att du har en enskild firma.

  M v h

 • Hej!
  Tack för svaret. Jag skall bokföra aktiekapitalet, som tas över från föregående program, dvs Visma eget AB, aktiekapitalet har blivit inbetalt februari 2014 och då blir det säkert rätt om jag krediterar konto 2010, eget kabital och debiterar mitt bankkonto där pengarna är insatta, dvs företagskonto.

  Jag har inte lyckats få in förra årets vinst efter skatt i programmet. Antagligen finns ingen automatisk överföring av hela förra årets bokföring via fil. Vilka konton används för att införa vinsten efter skatt från förra året?

  Med vänliga hälsningar

  Christoph Hub

 • Hej,

  När det gäller aktiebolag används konto 2081 för aktiekapitalet, 2010 gäller endast för enskild firma.

  När det gäller resultatet i ett aktiebolag bokförs det vid en vinst genom att du debiterar konto 8999 och krediterar konto 2099.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.