Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Uppskov försäljning bostadsrätt

Kalle har ett gammalt uppskov som nu ska återföras, pga försäljning 2018. Han har köpt en ny bostadsrätt 2018, vilket gör att han kan begära nytt uppskov. Men han skulle vilja vänta till nästa år med att begära uppskov. Kan  han göra det, måste inte det nya uppskovet begäras inkomstår 2018?

Kommentarer

  • Hejsan

    Kalle kan då i år när han deklarera sin försäljning på K6 och (återför det gamla uppskovet) begära Prelimärt uppskov. Det kan man göra i ett år. Då får han nästa år när han deklarerar begära ett Slutligt uppskov på blankett K2.
    Detta är mest vanligt om man inte hunnit köpa ny ersättningsbostad eller att man håller på att renovera den nya så man vill få upp ett högre värde på den när det slutliga uppskovet begärs.
    Marie Support
  • Men Kalle vill skatta fram det gamla uppskovet i år och inte alls begära något nytt uppskov 2018, varken slutligt eller preliminärt. Utan begära det nästa år i stället. Det går ju inte, han måste ju bestämma sig i deklarationen för år 2018, eller hur?

  • Hej
    Man kan säga att Kalle har tre alternativ.

    1. Inte begära något uppskov alls i år för 2018 och beskatta hela uppskovet OCH hela vinsten för försäljningen på K6. Men då blir det mycket skatt. Sen kan han begära omprövning om ett år och ändra sig och begära ett slutligt uppskov.

    2. Begära preliminärt i år. Då beskattas INGET. inte heller det återförda uppskovet. (Tyvärr reglerna är sånna) (Rättelse. Detta alternativ utgår då det är en bostadsrätt som är ersättningsbostad och då får inte ny- till eller ombyggnad läggas till vid beräkning av uppskovsbeloppet.)

    3. Begära slutligt uppskov i år för 2018. Kalle styr då beloppet själv som ska beskattas och kan ta upp det belopp som motsvarar det gamla uppskovet. Tyvärr kan han då inte begära mer i slutligt uppskov än vad ersättningsbostaden är inköpt och renoverad för (om det är ett småhus) fram till 2 maj.

    Marie Support
  • Hej igen,
    Kalle har ju köpt en ny bostad och bosatt sid där 2018. Då kan han väl inte begära ett preliminärt uppskov i år och inte beskatta någon del av gammalt uppskov och vinst?
  • Helt rätt Eva-Lena!
    Eftersom det är en bostadsrätt som kunden har köpt som ersättningsbostad så kan det  inte bli något preliminärt här eftersom ersättningsbostaden är anskaffad inom rätt tid för slutligt uppskov, och eftersom det är en bostadsrätt där man inte kan vänta in om- och tillbyggnadsutgifter under senare år.

    Jag ber om ursäkt att jag inte tänkte till ordentligt. Hade det varit ett småhus han hade köpt så får man ju lägga till utgifter för ny-, till- eller ombyggnad som ska göras fram till deklarationen året efter.

    Så alternativ 3, där Kalle själv styr beloppet som ska beskattas, är det som troligen passar Kalle bäst. Då kan ni styra beloppet som ska tas upp som slutligt uppskov och då kommer resten att beskattas direkt i år. 

    Marie Support
  • Hej
    Gjort en vinst på 2 miljoner (50%var =1 miljon))Kommer att köpa en billigare lägenhet och undrar: Om en av oss köper/äger 70% nya resp. 30%. Kan den personen (70%)få uppskov på vinstskatten eftersom den då köper dyrare.
    .
  • Hej,

    Ja, det kan hen få. Även den som köper billigare kan ha möjlighet att få uppskov på en del av vinsten.
    Patrick Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.