Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Värdeminskning förlängt/förkortat räkår 20-regeln

Har bytt deklarationsprogram till BL Skatt, och lägger in deklarationer för INK 2015 (för att till INK 2016 få med ingångsvärdena).

Ett av företagen hade förlängt startår och det påverkade avskrivningen enl 20-regeln det året.
När jag lägger in värdena avs 2015 på blankett 1200 så blir restvärdet "fullt" det året (40%). Tittar jag i den ursprungliga deklarationen så är restvärdet 39,23 %.

1) Hur fixar jag det i BL Skatt? Genom att manuellt rätta procentsatsen (verkar gå)?

2) Förs denna justering av procenten per automatik över till efterkommande år (dvs så att det 2016 står 19,23% för det förlängda året)?

3) Går det att lägga in "historik", t ex som i detta fall avseende de tidigare räkenskapsårens sträckning?


Ett tips: Det deklarationsprogrammet hade räkenskapsårens sträckning utskrivna, och inte "året före"," andra året före"  etc vid 20-regeln. Kändes "tydligare" när man jobbade med avskrivningar. Det förlängda räkenskapsåret var dessutom (extra) utmärkt med startår för förlängda/förkortade räkår i en egen kolumn. Också bra.

Kommentarer

 • Hej.
  Om innevarande räkenskapsår (det som finns överst på bilagan) skiljer sig från det normala då räknar BL Skatt om procentsatsen. I ditt fall får du ändra dina procentsatser manuellt då du kliver på BL Skatt på ett senare år.
  Det finns tyvärr heller ingen historik för tidigare år med räkenskapsåren. Jag tar till mig den förbättringsåtgärden.
  Marie Support
 • Men hur blir det om jag i bilagan för inkomståret 2015 ändrar på procentsatsen för inkomståret 2013. Hur ser det då ut för inkomståret 2013 i bilagan 2016 (efter att där ha öppnat "föregående års deklaration")?

 • Det kommer in i bilaga 1200 med de vanliga procentsatserna ser jag nu då jag testar detta. D.v.s procentsatserna som kommer in är 80, 60, 40 o.s.v. Jag ska se över detta.
  Marie Support
 • Hur har det gått med översynen?
 • Det krävs en hel del ombyggnation om man vill ha automatik i detta och det är något som vi i så fall ändrar till en tidig version av BL Skatt 2017. Inget vi vågar gå in och ändra i nu mitt under rådande högsäsong. Då detta är specialfall kan det hanters manuellt så länge.
  Marie Support

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.